Dan žalosti u Holandiji, tijela žrtava otpremljena iz Ukrajine

tačno.net
Autor 23.7.2014. u 14:16

Dan žalosti u Holandiji, tijela žrtava otpremljena iz Ukrajine

Tijela žrtava poginulih u padu malezijskog aviona na istoku Ukrajine u srijedu su otpremljena za Holandiju na obudukciju, dok je u toj zemlji dan žalosti.

Obdukcija i konačna identifikacija tijela poginulih u padu malezijskog aviona biće obavljena u vojnoj bazi Hilversum kod Amsterdama.

Na oproštajnoj ceremoniji na Aerodromu u Harkovu zamjenik ukrajinskog premijera Volodimir Grojsman rekao je da je obaranje aviona “nehumani teroristički akt” podržan iz Rusije.

Crne kutije iz aviona dopremljene su u srijedu u Veliku Britaniju, saopštila je istražna komisija ukrajinske vlade.

“Crne kutije iz putničkog `boinga 777` stigle su danas u Britaniju pod nadzorom Međunarodne organizacije za civilnu avijaciju“, saopštila je komisija na svojoj stranici na “Fejsbuku”.

Ruski separatisti u utorak su dopustili da voz sa vagonima-hladnjačama, u kojima se nalaze tijela žrtava koja su uzeli sa mjesta nesreće budu otpremljena u Harkov, grad pod kontrolom ukrajinskih snaga.

Prema riječima zamjenika ukrajinskog premijera Volodimira Grojsmana, pronađena su 282 tijela, kao i 87 dijelova tijela 16 žrtava.

Australijski premijer Tony Abbott izjavio je u srijedu kako je moguće da je na mjestu pada aviona ostalo još tijela žrtava.

Analizirajući kakve bi odgovore mogle dati obdukcije tijela stradalih, Agencija AP se poziva na mišljenje više stručnjaka koji navode da bi u tijelima žrtava mogli da budu šrapneli raketa.

Na osnovu hemijskih ostataka na avionu može da bude utvrđen tip oružja koje je oborilo avion, a lokacija na kojoj se nalaze ostaci letjelice može pružiti informacije o tome kako se napad odvijao.

Australski premijer Tony Abbout i dalje tvrdi da su dokazi na mjestu nesreće prepravljeni, te da je zataškavanje očigledno, a evropski ministri su u utorak, pred briselski sastanak, ustvrdili da Rusija samo riječima podržava napore međunarodne zajednice, a zapravo pomaže proruske separatiste.

Švedski ministar Carl Bildt vrlo je jasno rekao  da od prošlomjesečnog sastanka Vijeća Evrope u istočnu Ukrajinu stiže teško oružje, tenkovi, rakete i borci, te da je obaranje malezijskog aviona posljedice takve politike.

Svijet se promijenio od posljednjeg sastanka Vijeća ministara, rekao je britanski šef diplomatije Phillip Hammond.

U glavnom gradu Malezije građani su u ponedjeljak protestovali pred ambasadama Rusije i Ukrajine, tražeći pravdu za žrtve koji su bili na letu MH17 od Amsterdama do Kualu Lumpura.

“Povratak ostataka žrtava i dvije crne kutije nije  dovoljno. Želimo pravdu. Želimo znati ko su počinitelji, kriminalci, izvršitelji, krivci. Želimo znati ko je oborio avion”, poručili su.

Vijeće sigurnosti UN usvojilo je u ponedjeljak uveče jednoglasno rezoluciju kojom se poziva na međunarodnu istragu uzroka rušenja malezijskog aviona i prekid borbenih dejstava oko mjesta nesreće.

Vođa proruskih aktivista Aleksandar Borodaj, u utorak je predao malezijskim stručnjacima crne kutije iz srušenog putničkog aviona.

Predstavnik Malezijskog savjeta za nacionalnu sigurnost, pukovnik Mohamed Sakri, novinarima je rekao da su dvije crne kutije “u dobrom stanju”.

Crne kutije, mogu da ponude ključne dokaze. Snimač glasa u kokpitu može da snimi i udar rakete. Snimači podataka, koji registruju visinu i poziciju, mogli bi da ukrste te podatke sa vremenom i putanjom ispaljene rakete u toj oblasti.

slobodnaevropa.org

tačno.net
Autor 23.7.2014. u 14:16