Danas počinje predizborna kampanja u Velikoj Britaniji

tačno.net
Autor 30.3.2015. u 09:38

Danas počinje predizborna kampanja u Velikoj Britaniji

U Velikoj Britaniji raspuštanjem parlamenta zvanično danas počinje predizborna kampanja za poslaničke izbore zakazane za 7. maj.

Nekoliko hiljada volontera angažovano je u kampanji pred izbore čiji je ishod neizvestan pošto su vladajući konzervativci i laburisti gotovo jednaki po istraživanjima javnog mnjenja.

Televizijska debata lidera sedam britanskih stranaka zakazana je za 2. april.

Nepopularni premijer Dejvid Kameron nedavno je u borbi za glasove zaoštrio retoriku tvrdnjom da je izborna kampanja “na ivici noža”.

“Ovo nisu bilo kakvi izbori. Ovo su izbori visokog rizika. Ovo su izbori na ivici noža i može se samo preseći na dva dela: ili konzervativci, ili laburisti. Velika Britanija će ili napredovati, ili će se vratiti unazad”, ocenio je Kameron.

Lider Laburističke stranke i bivši premijer Ed Miliband predizbornu kampanju počo je obećanjem da će sačuvati državnu zdravstvenu službu koja ima finansijske probleme.

Po poslednjim anketama, laburisti i konzervatici bi dobili po oko 34 odsto glasova, dok bi na treće mesto došla antievropska stranka UKIP sa oko osam osto. Ta stranka je pobedila na izborima za Evropski parlament 2014. godine.

RSE

tačno.net
Autor 30.3.2015. u 09:38