Danas počinju pregovori o Brexitu

tačno.net
Autor 19.6.2017. u 09:33

Danas počinju pregovori o Brexitu

Britanski sekretarijat za izlazak iz Evropske unije saopćio je da se očekuje da će obje faze pregovora biti usklađene.

Evropska unija i britanska vlada u ponedjeljak počinju pregovore o izlasku Velike Britanije iz EU-a. Prema diplomatskim izvorima, tokom prve runde pregovora fokus će biti na pitanjima vezanim za prava građana, finansijski dogovor, Sjevernu Irsku i druga pitanja, objavio je portal Politico.

Britanski sekretarijat za Brexit prethodno je saopćio kako se očekuje da će obje faze pregovora biti usklađene, a da će se najviše razgovarati o pitanjima vezanim za sam izlazak Britanije iz EU-a i njenim finansijskim obavezama.

David Davis, državni sekretar za izlazak iz EU-a, i Michel Barnier, glavni pregovarač Evropske komisije, dogovorili su se o pokretanju pregovora o Članu 50 Lisabonskog sporazuma 19. juna, saopćila je ranije britanska vlada.

Čvrst i pošten politički mandat

Čelnici 27 zemalja članica EU-a jednoglasno su krajem aprila usvojili glavna načela predstojećih pregovora s Velikom Britanijom o Brexitu.

Kako je tada predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk objavio na Twitteru, “spreman je čvrst i pošten politički mandat 27-erice EU-a za pregovore o Brexitu”.

On je tada istakao da ne može biti razgovora o budućem odnosu prije nego što se postigne dogovor o ključnim pitanjima, kao što je koliko Velika Britanija duguje bloku.

AlJazeera

Tagovi:
tačno.net
Autor 19.6.2017. u 09:33