Danas prvi susret predsjednika Bidena i Putina

tačno.net
Autor 16.6.2021. u 09:17

Danas prvi susret predsjednika Bidena i Putina

foto: EPA

Prije Bidena, Putin se sastao sa još četvoricom američkih predsjednika – Donaldom Trumpom, Barackom Obamom, Georgom W. Bushom i Billom Clintonom, sa kojima je imao različite odnose.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden sastat će se sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u Ženevi, u Švicarskoj, u srijedu 16. juna i to će biti njihov prvi zvanični susret kao dvojice predsjednika i prvi i od kada je Biden svog ruskog kolegu nazvao ubicom, a Putin mu odgovorio da se pogleda u ogledalo.

Posljednji put Putin i Biden sastali su se prije 10 godina, dok je Biden bio potpredsjednik SAD-a, prenosi Tanjug.

To nije prvi susret ruskog i američkog predsjednika u Ženevi, prije njih tu su se 1985. godine sastali Ronald Reagan i njegov ruski kolega Mihail Gorbačov.

Detalji samita u Ženevi su dogovoreni na sastanku savjetnika za nacionalnu sigurnost SAD-a Jakea Sullivana i njegovog ruskog kolege Nikolaja Petruševa.

Dvojica lidera će razgovarati o bilateralnim vezama, problemima vezanim za stratešku nuklearnu stabilnost, navodnom ruskom uplitanju u izbore, hakiranju i drugim pitanjima, uključujući saradnju u borbi protiv COVID-a 19 i regionalne sukobe.

Za razliku od svoja četiri prethodnika u Bijeloj kući, koji su se potrudili da izgrade dobre veze sa Putinom, Biden je jasno stavio do znanja da izgradnja ličnih veza može imati svoje granice, prenijeli su američki mediji.

Dublji skepticizam

Michael McFaul, bivši američki ambasador u Rusiji, koji je bio sa Bidenom na sastanku sa Putinom 2011. godine, rekao je u intervjuu da bi Biden mogao imati dublji skepticizam i možda informiraniji pristup prema Putinu od bilo kog od njegovih prethodnika iz Bijele kuće.

“Biden je proveo vrijeme u Gruziji. Proveo je dosta vremena u Ukrajini. Putovao sam sa njim u Moldaviju i proveo je dosta vremena u istočnim dijelovima NATO-a. Bio je na tim mjestima i iz prve ruke čuo za rusku agresiju i rusku prijetnju. … Stvorio je jedinstvenu komponentu svoje analize o Putinu koju drugi predsjednici nisu imali”, istakao je on.

Biden je rekao da će u svojim odnosima sa Putinom preduzeti daleko drugačiji pristup od bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, koji je pokazao neobično poštovanje prema ruskom predsjedniku i još trojice bivših američkih predsjednika, čiji su se politički životi preklapali sa vremenom koje je Putin proveo na vlasti.

S druge strane predsjednik Rusije izjavio je u petak da se nada da će Biden biti manje impulsivan od svog prethodnika.

Ruska strana ocijenila je stanje odnosa dvije zemlje kao kritično, uz ocjenu da bi sastanak trebalo da im pomogne da postignu razumijevanje u vezi nekih pitanja.

Američki predsjednici

Prije Bidena, Putin se sastao sa još četvoricom američkih predsjednika – Donaldom Trumpom, Barackom Obamom, Georgom W. Bushom i Billom Clintonom, sa kojima je imao različite odnose.

Prvi predsjednik koji se sastao sa Putinom bio je Bill Clinton sa kojim se upoznao 1999. godine na okupljanju Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje, nekoliko mjeseci prije nego što će Putin naslijediti Borisa Jeljcina na mjestu predsjednika i nešto više od godinu dana prije kraja predsjedničkog mandata Clintona.

Clinton je tada Putina, u telefonskom razgovoru sa britanskim premijerom Tonyjem Blairom, nazvao “tipom koji ima puno ambicija za Ruse”, ali i izrazio zabrinutost za demokratiju pod Putinom.

George W. Bush je silno pokušavao da šarmira Putina, ugostivši ga na njegovom ranču u Crawfordu u Teksasu, dovodeći ga na imanje njegovog oca u Kennebunkport, u Mainu, gdje su 43. i 41. predsjednik odveli ruskog predsjednika u ribolov.

Ali, Putin je na kraju napustio Busha i taj odnos je teško ugrožen posle ruske invazije na susjednu Gruziju 2008. godine, nakon što je gruzijski predsjednik Mihail Sakašvili naredio svojim trupama da odu u otcijepljeni region Južne Osetije.

Resetiranje odnosa

Barack Obama došao je na funkciju tražeći resetiranje odnosa između SAD-a i Rusije, iako je prije posjete Moskvi na početku svog prvog mandata sa prezirom govorio o Putinu, rekavši da je Putin, u to vrijeme premijer Rusije, jednom nogom hodao starim načinima poslovanja, a drugom nogom – novim.

Nakon sastanka licem u lice, Obama je izjavio da je veoma uvjeren da je premijer čovjek današnjice i da čvrsto gledao u budućnost, međutim taj osjećaj se promijenio nakon susreta na marginama samita Grupe osam u Sjevernoj Irskoj 2013. godine, kada su lideri grupe neuspješno vršili pritisak na Putina da se pridruži pozivu da sirijski predsjednik Bashar al-Assad odstupi, a bivšem zaposlenom i u američkoj Agenciji za nacionalnu sigurnost Edwardu Snowdenu bilo je dozvoljeno da ostane u Rusiji.

Kada se radi o Donaldu Trumpu, njegova tendencija da se ponaša prema Putinu sa poštovanjem, dovela je do toga da su se mnogi u Washingtonu otvoreno pitali da li su Rusi imali nešto neugodno vezano za tadašnjeg američkog predsjednika.

I Trump i Putin su javno negirali takve spekulacije.

Sastanak Bidena i Putina zakazan je za 13 sati po lokalnom vremenu i prvo će biti održan u užem, a zatim u širem formatu.

Iz Kremlja su najavili da će trajati nekoliko sati, kao i da će dva predsjednika imati odvojene konferencije za novinare – Putin u 18 sati, a Biden prije njega.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 16.6.2021. u 09:17