Danska policija ubila napadača na švedskog karikaturista i sinagogu

tačno.net
Autor 15.2.2015. u 10:53

Danska policija ubila napadača na švedskog karikaturista i sinagogu

Danska policija objavila je danas ujutro da smatra kako je muškarac kojeg je ubila ranije tijekom jutra počinitelj obaju atentata u danskoj prijestolnici u kojima su poginule dvije osobe, a pet ih je ranjeno.

“Smatramo da se radi o istom muškarcu koji stoji iza dva napada”, kazao je glasnogovornik policije Torben Moelgaard Jensen na konferenciji za novinare.

Do pucnjave između policije i naoružanog muškarca došlo je u četvrti Norebro gdje su vlasti stavile jedan stan pod nadzor. “U jednom trenutku, osoba povezana s istragom pojavila se”, a kada se tom muškarcu policija obratila “on je otvorio vatru”. U toj akciji nijedan policajac nije ranjen.

Nema naznaka o suradnicima napadača

Policija kaže kako ništa ne ukazuje da je uz njega postojao još neki napadač koji bi stajao iza napada od kojih se jedan dogodio u subotu poslije podne u kopenhaškom kafiću, a drugi u noći na nedjelju u sinagogi.

Prvi napad izveden je iz vatrenog oružja na kopenhaški kafić u kojem se raspravljalo o slobodi govora, a raspravi je nazočio i kontroverzni švedski umjetnik Lars Vilks kojem se prijeti smrću zbog njegovih karikatura proroka Muhameda.

Svjedoci kažu da je četrdesetak metaka ispaljeno izvana na kafić, a policija je rekla kako smatra da je Vilks, glavni govornik, bio meta.

U pucnjavi je poginuo 55-godišnjak, rekla je policija, a trojica policajaca su ranjena.

“Sada smo sigurni da je to bio politički motiviran napad te je stoga to bio teroristički napad”, rekla je premijerka Helle Thorning-Schmidt novinarima govoreći u subotu u blizini kafića. Ona je naglasila da je zemlja u stanju uzbune.

Policija je objavila da je u razgovorima s očevicima saznala da je bio samo jedan napadač, a ne dvojica kako se prije vjerovalo, a objavila je i fotografiju sumnjivca.

Vilks i Zimeray neozlijeđeni

I Vilks i francuski veleposlanik koji je također bio na tome skupu neozlijeđeni su. Veleposlanik Francois Zimeray na Twitteru je objavio da je “još živ u prostoriji” u kojoj se tribina održavala. “Bilo je isto kao u Charlie Hebdou, samo što ovi nisu uspjeli ući”, rekao je.

Prije samo mjesec dana u Francuskoj je u trodnevnome nasilju ubijeno 17 ljudi, a sve je počelo kad su islamisti upali u pariški ured satiričkoga lista Charlieja Hebdoa i zapucali po redakciji u znak osvete što je list objavljivao crteže proroka Muhameda.

Švedski umjetnik Lars Vilks pod policijskom je zaštitom zbog islamističkih prijetnji još od 2010., a pozornost je na sebe privukao 2007. kad je objavio crteže proroka Muhameda kao psa.

Europska komisija: Nećemo se prepasti

Europska komisija osudila je teroristički napad, kazavši da je uz Dansku i da će štititi slobodu govora i izražavanja. “Europa se neće prepasti”, kaže se u Komisijinu priopćenju. “Svaki je gubitak života previše. Naše su misli usmjerene k žrtvama i njihovim obiteljima”.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk nazvao je napad u Kopenhagenu “još jednim brutalnim napadom koji cilja na naše temeljne vrijednosti i slobode među kojima i slobodu izražavanja”.

Francuski predsjednik Francois Hollande je rekao kako će ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve u nedjelju doći u danski glavni grad.

Drugi napad – u noći sa subote na nedjelju pucano na sinagogu

Nekoliko sati kasnije u noći na nedjelju pucano je na sinagogu u drugom dijelu grada, oko pola sata hoda udaljenu od kafića.

Jedan muškarac je pogođen u glavu i kasnije je umro, a dvojica policajaca su ranjena dok je napadač pobjegao pješice.

Ubijeni muškarac bio je mladi židov koji je provjeravao posjetitelje na ulazu u sinagogu, priopćila je Židovska zajednica. “Bio je član Židovske zajednice i provjeravao je ljude koji su ulazili u sinagogu gdje se slavila bar micva.

Kopenhagen pod barikadama

Napadač nije uspio ući u sinagogu gdje se okupilo osamdesetak ljudi.

Na ulicama Kopenhagena postavljene su barikade, a javni prostori, među kojima i željeznički kolodvor, su ispražnjeni nakon drugog napada. Automobili koji putuju u susjednu Švedsku preko mosta Oresund se pretražuju, a nadzor je pojačan i na graničnim prijelazima prema susjednoj Njemačkoj.

index.hr

tačno.net
Autor 15.2.2015. u 10:53

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija