Danska premijerka ne želi raspravu o Grenlandu, Trump odgodio susret

tačno.net
Autor 21.8.2019. u 09:11

Danska premijerka ne želi raspravu o Grenlandu, Trump odgodio susret

Foto: Reuters

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je objavio kako je odgodio susret s danskom premijerkom Mette Frederiksen jer ona nije zainteresirana za njegovu ponudu kupnje Grenlanda, prenose agencije.

„Danska je veoma posebna država s nevjerovatnim ljudima, no zbog izjava premijerke Frederiksen, da nije zainteresirana raspravljati o prodaji Grenlanda, odgađam za neko drugo vrijeme naš susret planiran za dvije sedmice“, napisao je Trump na svom Twitter profilu.

Američki predsjednik je tokom vikenda potvrdio medijske natpise kako je njegova administracija zainteresirana za kupnju tog rijetko naseljenog, najvećeg otoka na svijetu.

Fotomontaža na Twitteru

Grenland je većinom nezavisan, no Danska upravlja njegovom vanjskom, odbrambenom i monetarnom politikom. I Danska i Grenland su odmah odbacili Trumpov prijedlog.

„Grenland nije na prodaju. Grenland nije danski, Grenland pripada Grenlandu. Nadam se da to nije mišljeno za ozbiljno“, kazala je danska premijerka Frederiksen o ponudi.

Američki predsjednik je potom na Twitteru objavio fotomontažu svog hotela na tom otoku s komentarom: „obećavam da neću ovo napraviti na Grenlandu“, a u srijedu je na Twitteru zahvalio danskoj premijerci jer je svojom iskrenošću uštedila puno vremena SAD-u i Danskoj.

AJB

tačno.net
Autor 21.8.2019. u 09:11

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija