Debata o islamu
Nepodnošljivi kukavičluk njemačke politike

Christian Stöcker
Autor 23.4.2018. u 12:40

Debata o islamu <br>Nepodnošljivi kukavičluk njemačke politike

Foto: DPA

Uredio: Ešref Zaimbegović

Ostatak svijeta gleda sa nevjericom na Njemačku: Skoro svi bi htjeli to što mi imamo, mi živimo veoma dobro. A šta radimo mi? Kultiviramo strahove.

U pravilu se trudim da se previše ne uzbuđujem oko politike i političkih debata. Uvijek se pretjeruje, zaoštrava, jadikuje. Vremenom se na to naviknete. Međutim čini mi se da je trenutna javna debata u našoj zemlji tako daleko od realnosti da se čovjeku zavrti u glavi.

O čemu mi govorimo? O čemu se izvještava, šta zabrinjava davaoce tona u Berlinu i Minhenu? Apsurdno pitanje, da li islam pripada Njemačkoj ili ne. Strah od „prevelikog otuđenja“ i od gospodarskog pada. Izgleda da su to najvažniji problemi koji nas kao društvo upravo sada okupiraju. I možda uz to prodajna vrijednost dizel automobila.

Ostatak svijeta, u svakom slučaju onaj dio koji se uopšte interesuje za Njemačku, to uopšte ne razumije. Pitajte naprimjer redakciju „Economista“. Ako postoji, gledano od Bangladeša ili Španije, od Japana ili Burundi, neka zemlja na našoj planeti kojoj treba neograničeno zavidjeti, onda je to naša. U trci je možda još par skandinavskih zemalja i tu se ta lista završava.

Par jednostavnih činjenica to objašnjava.

  • Njemački pasoš je jedan od najjačih na svijetu. Sa njim se može bez velikog napora preći više granica nego sa rijetko kojim drugim. Drugim riječima: Mi Nijemci, globalno posmatrano, pripadamo najslobodnijim ljudima uopšte.
  • Nezaposlenost u Njemačkoj rekordno niska, iduće godine će, prema aktuelnim prognozama, pasti na 2,2 miliona. A još 2007. je naprimjer glavni ekonomista Instituta za istraživanje gospodarstva u Haleu bio mišljenja da je broj nezaposlenih u Njemačkoj ispod tri miliona principijelno nemoguć.
  • Prognoza rasta njemačkog gospodarstva je upravo korigovana na gore, bruto domaći proizvod bi sada moga rasti za 2,2%. Mi smo veoma bogati i bićemo još bogatiji.
  • Njemačka ima zdravstveni sistem na kome nam svijet zavidi – zato i šeici iz država bogatih naftom dolaze u njemačke klinike kad hoće da se pregledaju ili liječe.
  • I njemački obrazovni sistem, o kome se puno diskutuje, važi mnogima kao uzor – porazgovarajte naprimjer sa američkom nastavnikom na srednjoj školi. Ili sa britanskim studentom koji na kraju svoga studija, koga mora platiti, ima dug od 58.000 evra, to je tamo naime prosjek.
  • Imamo lokalni i državni saobraćajni sistem koji funkcioniše, pravu slobodu mišljenja i slobodu štampe, birokratiju koja  u najvećoj mjeri funkcioniše i koja  nije korumpirana, javne biblioteke, subvencionirane kulturne ustanove i tako dalje.
  • Uopšte nije tačno da Nijemci ne znaju da žive dobro. Oni naime nisu glupi. Poslednja anketa TNS Infratest iz novembra 2017. pokazuje da je 93% Nijemaca starijih od 15 godina sa životom koji vode „veoma“ ili „prilično“ zdovoljno.

93 posto! Nijemci! Zadovoljni! To niko ne vjeruje! Kad gledate javne debate – imate li utisak da je tako?

“No-Go-Areas!”

Razumije se da postoji puno razloga za kritiku i poboljšanje. U Njemačkoj postoji socijalna nepravda, ponuda pristupa internetu je katastrofalna, malo je digitalnog obrazovanja, vrlo nezdrava bliskost politike i automobilske industrije i tako dalje. A da, usto je od 2015. došlo 1,4 miliona izbjeglica. Što smo mi, a i zato nam svijet zavidi, začuđujuće dobro savladali ako hoćemo biti iskreni.

U komentarima na ovu kolumnu sa velikom vjerovatnoćom će odmah isplivati slijedeći pojmovi – ukoliko se galamdžije budu držale netikete: Šerijet! Köln! „Stručnjaci“! “No-Go-Areas”! Džamije! Silovanja! Teror! Asimilacija! Granice!

Strah za Njemačku

Ovaj ton neće uvijek biti reprezentativan za sve. Ali ipak se stvara utisak da on reflektira to šta ljude u zemlji zabrinjava.

Na ovom mjestu bi rado podsjetio na 93% zadovoljnih.

Vjerujem, da je neshvatljivi kukavičluk sa kojim se njemačka politika, posebno desno krilo Unije i CSU, suprotstavlja Alternativi za Njemačku (AfD), osnovni razlog groteskonog iskrivljavanja stvarnosti kome je izgleda podlegla cijela zemlja.Mi živimo, u poređenju sa većinom drugih zemalja na svijetu, veoma dobro.

Kad dođemo u raspravu sa islamom trebali bi smo možda to raditi sa odgovarajućim samopouzdanjem. Tako uspješno društvo kao naše, nastalo na ruševinama dvije diktature, valjda će uspjeti da ga politizirana religija ne odvede na krivi put. Ili?

Prosvjećenost kao osnova

Njemačka je prosvjećena, gospodarski skoro zastrašujuće uspješna, tolerantna i apsolutno otporna zemlja. Nije efikasno suprotstaviti se partiji, koja bi se trebala korektno zvati „Strah za Njemačku“, preuzimajući njen riječnik straha. A onim koji su bojažljivi to stvarno ne pomaže.

Pobijedićemo strah ukoliko jasno stavimo do znanja da jedno tako uspješno društvo, jedna tako uspješna zemlja kao ova u kojoj smijemo živjeti neće dozvoliti da je religiozni fanatici i desničarsko radikalni glupaci potisnu u defanzivno stanje duha. Prosvjetiteljstvu dugujemo naš uspjeh, prosvjetiteljstvo će i dalje biti naš putokaz, koji religiozno upučuje tamo gdje pripada: u privatni život.

Poslednji je čas da se obzirom na vlastiti uspjeh zabavimo pozitivnim planovima za budućnost za jednu još uspješniju Njemačku. Možemo li konačno sa tim započeti?

spiegel.de

Christian Stöcker
Autor 23.4.2018. u 12:40