Decenija vladavine Kim Džong Una

RSE
Autor 17.12.2021. u 08:13

Decenija vladavine Kim Džong Una

Foto: Reuters

Deset godina nakon što je Kim Džong Un preuzeo vlast, Sjeverna Koreja je bolje naoružana, ali duboko izolovana i više zavisna od Kine, dok pojedini izvještaji ukazuju na ozbiljne nestašice hrane što bi uz sankcije i ekonomske probleme moglo ugroziti njegovu vladavinu u budućnosti, pišu svjetski mediji.

Razvijanje nuklearnog oružja

Kimovo razvijanje nuklearnog oružja odredilo je njegovih prvih 10 godina na vlasti, ali analitičari kažu da je zbog toga izolovan i suočen s možda najvećim izazovima do sada, napisao je Rojters (Reuters) uz ocjenu da nuklearno oružje može stati na put političkom napretku potrebnom za poboljšanje razorene ekonomije i sprječavanja moguće gladi miliona ljudi u zemlji.

Kim je prihvatio drugačiji stil od svog ekscentričnog oca, nastojeći da “normalizuje” Sjevernu Koreju institucionalizacijom i delegiranjem šireg vođstva, dobivanjem međunarodnog poštovanja kroz nuklearno oružje i samite sa stranim liderima, kao i pokazivanja transparentnosti i razumijevanja za poboljšanje života običnih građana.

Time su povećana očekivanja ekonomskih reformi u socijalističkoj državi ili promjena u njenim odnosima s dugogodišnjim rivalima SAD i Južnom Korejom, ali do sistematske promjene nije došlo jer je, kako ističe Rojters, Kim zadržao mnoge najgore prakse svog oca, od političkih zatvorskih logora i brutalnih pogubljenja do stroge kontrole ekonomije i društva.

Pod Kimom je Sjeverna Koreja sprovela četiri od svojih šest proba nuklearnog oružja – uključujući kako se čini kao njenu prvu hidrogensku bombu – i razvila niz interkontinentalnih balističkih projektila s dometom do SAD. Za Kima, taj arsenal bi trebalo da zaštiti Sjevernu Koreju i njegovu vladavinu od spoljnih prijetnji, kao i da zemlju učini ravnopravnom s drugim nuklearnim silama, ali je također doveo Sjevernu Koreju na ivicu rata sa SAD 2017. i podstakao čak i partnerske zemlje Kinu i Rusiju da odobre stroge sankcije UN.

Kimovi pokušaji da dobije ublažavanje sankcija i poboljša odnose sa SAD doveli su do istorijskih samita s američkim predsjednikom Donaldom Trampom (Trump), ali su pregovori od tada zastali, pošto Vašington zahtijeva da Pjongjang preda dio svog oružja prije ublažavanja bilo kakvih sankcija.

Kimova vladavina dovela je do širenja novih tehnologija kao što su mobilni telefoni, ali aktivisti kažu da je istovremeno prihvatio visokotehnološki pristup nadzoru i opresivnoj političkoj kontroli, dok nastoji da stavi van zakona i suzbije strani uticaj i svaki nagovještaj protesta u zemlji.

Izolacija i neimaština

Deset godina nakon Kimove vladavine, Sjeverna Koreja je izolovanija nego ikad dok noviji izvještaji, zasnovani na oskudnim informacijama koje uspijevaju procuriti, ukazuju na ozbiljne nestašice hrane i političke čistke, napisao je Ekonomist (The Economist) uz ocjenu da se Kim danas može jedino tješiti stalnim rastom svog nuklearnog arsenala, dok njegov narod nema takav luksuz.

Kada je Kim preuzeo vlast nakon smrti svog oca Kim Džong Ila, 17. decembra 2011., mračno stanje nije se činilo toliko neizbježnim. Pojedini su pretpostavljali da se Kim neće moći oduprijeti pritiscima za promjene, napisao je britanski sedmični list, dodajući kako su se prvih nekoliko godina Kimovog mandata takva predviđanja činila osnovanim.

U govoru na stogodišnjicu rođenja svog djeda, 2012. godine, Kim je iznio svoj plan izgradnje “ekonomski moćne države” i “poboljšanja života ljudi”. Reformisao je zakone koji uređuju poljoprivredu i državna preduzeća kako bi omogućio određeni stepen privatnog preduzetništva. Stvari su se vidno poboljšale – iako uglavnom u Pjongjangu, gdje su oni s viškom novca mogli uživati u novim kafićima, stranim restoranima i dobro opskrbljenim supermarketima.

Ali, ukazuje Ekonomist, smisao izgradnje “prosperitetne države” bio je učiniti Kimovu vladavinu stabilnijom dok su se granice “boljeg života” postepeno smanjivale posljednjih godina. To je praćeno pojačanom represijom unutar zemlje, većom kontrolom na granicama i ubrzanjem nuklearnog programa koji su započeli Kimovi prethodnici.

Ekonomske sankcije koje je međunarodna zajednica nametnula Sjevernoj Koreji kako bi usporila nuklearni program, ostavile su Kima s malo novca za postizanje drugih ciljeva osim izgradnje svog arsenala, napisao je Ekonomist dodajući da u zemlji postoje naznake sve većih nevolja. Hrane je ponestalo – čak i privilegovani u Pjongjangu pate od nestašice dok Kim odbija ponude pomoći, pa i vakcine protiv COVID-19. Sam Kim je priznao da je situacija s hranom “napeta” i pozvao svoje ljude da se pripreme za teškoće.

Ugrožavanje buduće vladavine

Uz sankcije i sve veće ekonomske probleme pogoršane zatvaranjem granica zbog pandemije, prvi milenijumski diktator Sjeverne Koreje koji obilježava deceniju svoje vladavine mogao bi se suočiti sa svojim najtežim trenutkom do sada, napisao je Asošiejtid pres (The Associated Press) ukazujući na ocjene stručnjaka da Kim neće moći ispuniti ciljeve da istovremeno zadrži svoje nuklearno oružje i donese prosperitet osiromašenom stanovništvu.

Kimu je očajnički potrebno ukidanje sankcija koje predvode SAD da bi izgradio ekonomiju, koja je teško oštećena višedecenijskim lošim upravljanjem i agresivnom vojnom potrošnjom. Ali, dodaje AP, značajno ublažavanje možda neće doći osim ako Kim ne preduzme konkretne korake ka denuklearizaciji. Pojedini stručnjaci također smatraju da bi se Kim mogao relativno brzo suočiti s teškim izborom koliko dugo će moći da zadrži svoje nuklearno oružje.

Neke od glavnih Kimovih ekonomskih ciljeva omela je globalna kriza COVID-19, primoravajući Sjevernu Koreju na samonametnutu blokadu koja je osakatila njenu trgovinu s Kinom, njenim glavnim saveznikom i ekonomskim spasom.

Južnokorejska špijunska agencija nedavno je prenijela zakonodavcima da je godišnja trgovina Sjeverne Koreje s Kinom opala za dvije trećine na 185 miliona dolara do septembra 2021. Navodi se da su sjevernokorejski zvaničnici također uznemireni zbog nestašice hrane, sve većih cijena robe i nedostatka lijekova i drugih osnovnih zaliha.

Kako će Kim upravljati ekonomijom u narednim godinama moglo bi da odredi dugoročnu stabilnost njegove vladavine i vjerovatno budućnost dinastije njegove porodice, rekao je Park Von Gon (Won Gon), profesor sjevernokorejskih studija na Evha Vomans univerzitetu (Ewha Womans University) u Seulu.

“Program nuklearnog oružja, ekonomija i stabilnost režima su međusobno povezani. Ako se nuklearno pitanje ne riješi, ekonomija se neće poboljšati, a to otvara mogućnost za uznemirenosti i konfuzije u društvu Sjeverne Koreje”, rekao je Park.

Prkošenje Zapadu

Kim bi, prema pisanju AP, mogao imati koristi od konfrontacije Vašingtona i Pekinga, koja povećava stratešku vrijednost Sjeverne Koreje za Kinu, smatraju pojedini stručnjaci ukazujući da je Kina voljna da održi Sjevernu Koreju na površini dostavljanjem hrane, goriva i druge pomoći, a to smanjuje pritisak na Kima da pregovara sa Sjedinjenim Državama.

Veze između Pjongjanga i Pekinga, kako ističe agencija Frans pres (Agence France-Presse), iskovane su u Korejskom ratu kada su se njihove snage borile protiv Južne Koreje i koalicije UN-a, a zasnivaju se na bliskom savezništvu po pitanju strategije, ideologije, istorije i prkošenju SAD kao zajedničkom protivniku.

Nakon 10 godina na vlasti, nekada mladi Kim Džong Un iz Sjeverne Koreje sada je jedan od iskusnijih svjetskih lidera i nastojaće da u budućnosti prkosi Zapadu svojim nuklearnim arsenalom kojeg se nikada nije ni namjeravao u potpunosti odreći.

U početku su ga, dodaje AFP, neki smatrali marionetom sjevernokorejskih generala i birokrata Radničke partije, ali je on brutalno uspostavio svoj autoritet dok je danas, s nuklearnim oružjem, u stanju da ostvari uticaj između dvije svjetske sile – SAD i Kine.

RSE

RSE
Autor 17.12.2021. u 08:13