Demokrate najavljuju mere da zaštite Mulerovu istragu

Dragan Štavljanin
Autor 13.11.2018. u 08:52

Demokrate najavljuju mere da zaštite Mulerovu istragu

Demokratska stranka će predložiti zakon u Kongresu SAD u cilju zaštite istragu o navodnoj umešanosti Rusije u američke izbore 2016. i mogućem dosluhu sa kampanjom Donalda Trampa, kao republikanskog kandidata za predsednika. Ovo je najavio lider manjinskih demokrata u Senatu Čak Šumer (Chuck Schumer).

On je kazao za Si-En-En (CNN) da će njegova partija predložiti meru kojom se obavezuje Kongres da usvoji određeni zakon, u ovom slučaju da zaštiti istragu specijalnog savetnika Roberta Mulera (Mueller) ukoliko se vršilac dužnosti ministra pravde Met Vitaker (Matt Whitaker) bude mešao u ovaj proces.

“Ukoliko ostane na toj poziciji, on će izazvati ustavnu krizu, otežavanjem Mulerove istrage ili njegovom smenom. Stoga Kongres mora da deluje”, istakao je Šumer.

“Mi, demokrate u Predstavničkom domu i Senatu, pokušaćemo da dodamo meru o obaveznom zakonodavstvu, koje bi sprečilo gospodina Vitakera da se meša u Mulerovu istragu“, dodao je Šumer.

Vitaker je javno kritikovao Mulerovu istragu, a kritičari su ga pozvali da ostane po strani i ne nadgleda pomenuti postupak.

U vreme dok je ministar pravde bio Džef Sešns (Jeff Sessions), istragu je pratio zamenik ministra Rod Rozenstin (Rosenstein). Vitaker je bio šef Sešnsovog ureda.

Tramp je odbio da razgovara o tekućoj istrazi sa Vitakerom pre njegovog imenovanja za vršioca dužnosti ministra pravde prošle sedmice.

Predsednik SAD, koji je u više navrata isticao da ima ovlašćenja da smeni Mulera, koga je kao nezavisnog savetnika postavilo Ministarstvo pravde, nekoliko puta je nazvao istragu o ruskim vezama “lovom na veštice”, žaleći se da Sešns nije ništa uradio da to spreči.

Republikanski senator Lindzi Grejem (Lindsey Graham) izjavio je u nedelju za “Si-Bi-Es (CBS) da je “uveren” da Vitaker neće vršiti bilo kakav politički pritisak na Mulera, već će mu omogućiti da “dođe do dobrog, čvrstog zaključka”.

RSE

Dragan Štavljanin
Autor 13.11.2018. u 08:52