Demonstranti ispred Bijele kuće tražili da SAD prestanu pomagati Izraelu

Stefa
Autor 3.8.2014. u 10:58

Demonstranti ispred Bijele kuće tražili da SAD prestanu pomagati Izraelu

Više hiljada ljudi okupilo se ispred Bijele kuće na demonstracijama u znak podrške Palestincima u pojasu Gaze, apelirajući na mir i okončanje tamošnje vojne operacije koju provodi Izrael.

Demonstranti, među kojima je bilo mladih i starih iz svih krajeva SAD-a, uključujući i djecu, uzvikivali su “Stop američkoj pomoći Izraelu” i “Izrael napolje iz Palestine”, prenijela je agencija AFP.

“Gaza neće nikad umrijeti. Vrijeme je za mir, jer ovo krvoproliće u Gazi neće prestati. Čitav Bliski istok će biti u problemu ako se ovaj konflikt ne okonča”, rekao je 70-godišnji Amar Džamal, koji je učestvovao u jučerašnjoj protestnoj šetnji centrom Washingtona zajedno sa svojom porodicom.

Mnogi demonstranti su izrazili bijes prema izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu, dok su drugi zatražili od Washingtona da okonča vojnu pomoć Izraelu i da zauzme oštriji stav prema toj zemlji.

Organizatori ističu da je na protestima ispred Bijele kuće učestvovalo čak 50.000 ljudi, prensi Tanjug.

U izraelskoj ofanzivi koja je počela 8. jula poginulo je 1.655 Palestinaca, a oko 8.900 je ranjeno. Na izraelskoj strani ubijeno je 65 vojnika i troje civila.

Dosad je bilo više pokušaja da se uspostavi primirje, ali nijedno nije potrajalo

Fena

Stefa
Autor 3.8.2014. u 10:58

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija