Demonstranti razbijali i palili banke u Libanu

AJB
Autor 28.4.2020. u 09:30

Demonstranti razbijali i palili banke u Libanu

Foto: EPA

Libanonski prosvjednici razbijali su i palili banke u sjevernome gradu Tripoliju u ponedjeljak kasno navečer, zbog devalvacije domaće valute i visokih životnih troškova..

Uzvikujući “Revolucija, revolucija”, prosvjednici su bacali kamenje i razbili su vrata banke, bankomate, a jednu banku su zapalili, prenosi Hina.

Intervenirala je vojska, kako bi stavila situaciju pod kontrolu, ali su prosvjednici nastavili paliti gume i blokirati glavne ceste u gradu.

Prkoseći mjerama uvedenima zbog pandemije novog korona virusa, prosvjednici su se ranije okupili bez zaštitnih maski dok su palili gume i blokirali autocestu koja povezuje Bejrut sa sjevernim Libanonom.

Libanonska funta prošli je tjedan pala na najnižu razinu, tako da se na crnom tržištu za jedan američki dolar može dobiti od 4.000 do 4.300 funti.

Međutim, službeni tečaj je oko 1.500 funti za dolar.

‘Umiremo sa i bez korone’

“Za svoju plaću sada mogu kupiti samo dva kartona mlijeka”, piše na jednom od plakata koje su nosili prosvjednici.

Nakon naguravanja s prosvjednicima, vojska je ponovno otvorila cestu.

“Nemam dovoljno novaca da nahranim svoju djecu”, vikao je prosvjednik i pozivao ljude da prkose restriktivnim mjerama diljem zemlje uvedenima zbog Covida-19.

“Mi ionako umiremo, sa ili bez korone”, rekao je drugi prosvjednik.

Libanon, koji prolazi kroz najgoru gospodarsku krizu od građanskog rata 1975-90, objavio je u ožujku da će obustaviti isplatu svih dospjelih euroobveznica u stranoj valuti kako bi zaštitio svoje devizne rezerve.

AJB

AJB
Autor 28.4.2020. u 09:30

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija