Demonstranti vandalizirali zgradu EU u Sofiji

RSE
Autor/ica 22.5.2023. u 10:08

Izdvajamo

  • Demonstracije 21. maja organizovalo je nekoliko nevladinih organizacija i pojedinaca koji su skloni Kremlju. Učesnici, kojih je možda bilo čak 1.000, uključivali su i članove stranke protiv EU Preporod, kao i parlamentarce, javlja Bugarski servis Radija Slobodna Evropa (RSE).

Povezani članci

Demonstranti vandalizirali zgradu EU u Sofiji

Foto: Euractiv/Twitter

Bugarski demonstranti, od kojih su neki nosili ruske zastave, vandalizirali su zgradu u glavnom gradu Sofiji u kojoj su smješteni zvaničnici Evropske unije (EU), dok su pozivali svoju vladu da obustavi pomoć Ukrajini.

Demonstranti su bacili crvenu farbu na modernu zgradu od stakla i čelika u kojoj se nalaze predstavnici Evropske komisije i Evropskog parlamenta.

Demonstracije 21. maja organizovalo je nekoliko nevladinih organizacija i pojedinaca koji su skloni Kremlju. Učesnici, kojih je možda bilo čak 1.000, uključivali su i članove stranke protiv EU Preporod, kao i parlamentarce, javlja Bugarski servis Radija Slobodna Evropa (RSE).

Demonstracije su bile šeste u isto toliko sedmica, ali prvi put da su rezultirale vandalskim činom.

Ruski ‘trojanski konj’

Bugarska ima duboke istorijske veze sa Rusijom i ponekad je nazivaju “trojanskim konjem” unutar EU i NATO-a zbog svojih promoskovskih sklonosti.

Sjedinjene Države i EU dale su desetine milijardi dolara vojne i finansijske pomoći Ukrajini otkako je Rusija započela svoju invaziju u februaru 2022. Ipak, neke zemlje, poput Bugarske i Mađarske, manje podržavaju napore za pomoć Kijevu.

Revival i Bugarska socijalistička partija, nasljednica Komunističke partije, glasali su protiv slanja vojne pomoći Ukrajini, tvrdeći da bi takve akcije mogle zemlju gurnuti u rat.

Sarnela Vodeničarova, jedan od organizatora demonstracija, rekla je da je cilj protesta da se prikupi dovoljno potpisa za održavanje referenduma o pitanju da li zemlju treba “uvući u ratove”, što je pogrešna karakterizacija situacije.

Bugarska je zaštićena svojim članstvom u NATO-u i svaki ruski napad na zemlju izazvao bi odgovor 31-članog saveza, prijetnju koju Moskva shvata ozbiljno.

Za vrijeme bivšeg bugarskog premijera Kirila Petkova, pro-EU političara, Bugarska je tajno isporučivala gorivo i municiju Ukrajini u prvim mjesecima rata.

Bugarska još uvijek ima značajne količine municije iz sovjetskog doba koju bi Ukrajina mogla koristiti.

RSE

RSE
Autor/ica 22.5.2023. u 10:08