Denuklearizacija Severne Koreje zajednički cilj Pekinga i Seula

tačno.net
Autor/ica 11.5.2017. u 09:33

Denuklearizacija Severne Koreje zajednički cilj Pekinga i Seula

Kineski i južnokorejski predsednik Si Djinping i Mun Džae-in složili su se da je denuklearizacija Severne Koreje njihov “zajednički cilj”, saopšteno je danas iz kancelarije novog južnokorejskog šefa države.

Mun Džae-in inaugurisan je juče za novog predsednika Južne Koreje, gde su održani prevremeni izbori posle opoziva predsednice Park Geun-hje zbog korupcionaškog skandala.

U prvom telefonskom razgovoru dva lidera su se dogovorila da “denuklearizacija Korejskog poluostrva postane zajednički cilj dve zemlje”, rekao je novinarima portparol novog južnokorejskog predsednika, prenosi Beta.

Dobri odnosi dve zemlje pogoršali su se kada je bivša predsednica Južne Koreje Park Geun-hje pristala da u toj zemlji bude raspoređen američki antiraketni sistem kao zaštita u slučaju pretnje iz Severe Koreje. Kina je tada izrazila nezadovoljstvo navodeći da ima sopstevni sistem odbrane koji je sposoban da nadgleda aktivnosti u Severnoj Koreji. Peking je protiv južnokorejskih kompanija preduzeo niz mera što je vidjeno kao ekonomska odmazda.

Planovi za raspoređivanje antiraketnog sistema odbrane THAAD izazvali su nezadovoljstvo u Severnoj Koreji, ali i Kini i Rusiji, koje moćne radare tog sistema vide kao bezbednosnu pretnju.

Očekuje se da će Mun, koji potiče iz Demokratske partije levog centra, prekinuti čvrst stav prema Severnoj Koreji koji je imala bivša predsednica.

Mun je tokom 40-ominutnog razgovora s kineskim predsednikom rekao da je svestan kineske zabrinutosti u vezi antiraketnog sistema i založio se za bilateralne razgovore da bi se “bolje razumelo to pitanje”. On je takođe predložio da pošalje delegaciju u Peking da razgovara o sistemu THAAD i severnokorejskom nuklearnom pitanju, rekao je njegov portparol i dodao da ga je Si zvanično pozvao da dođe u Peking.

Radio Slobodna Evropa

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 11.5.2017. u 09:33