Deseci tisuća studenata i profesora u Čileu ponovno na ulici

tačno.net
Autor 18.10.2013. u 08:48

Deseci tisuća studenata i profesora u Čileu ponovno na ulici

Ovi prosvjedi, šesti po redu te vrste od početka godine, okupili su oko 18.000 osoba po policijskim izvorima, odnosno 50.000 osoba po izvješćima organizatora, koji traže reformu obrazovnog sustava koji je, kako tvrde, u velikoj mjeri privatiziran, skup i neučinkovit

SANTIAGO DE CHILE – Deseci tisuća studenata i profesora ponovno su u četvrtak izišli na ulice glavnog grada Santiaga kako bi tražili besplatnu i kvalitetnu javnu mrežu obrazovnih institucija, samo mjesec dana uoči predsjedničkih izbora u toj zemlji.

Ovi prosvjedi, šesti po redu te vrste od početka godine, okupili su oko 18.000 osoba po policijskim izvorima, odnosno 50.000 osoba po izvješćima organizatora, koji traže reformu obrazovnog sustava koji je, kako tvrde, u velikoj mjeri privatiziran, skup i neučinkovit.

Od godine 2011. čileanski studenti prosvjedovali su skoro stotinu puta tražeći od vlade Sebastiana Pinere (prvi desničarski predsjednik od kraja diktature 1990.) kvalitetno javno obrazovanje.

Oni su se uspjeli tu temu nametnuti i u postojećoj kampanji uoči predsjedničkih izbora 17. studenoga, u kojoj je bivša predsjednica Michell Bachelet (2006-2010) favorit u utrci u odnosu na kandidatkinju desnice Evelyn Matthei. U središtu zahtjeva prosvjednika bila je u četvrtak potreba razgovora i upoznavanje detalja programa kandidata za područje obrazovanja.

“Čileansko obrazovanje ne prodaje se! Ono se brani!”, skandirali su prosvjednici središtem Santiaga. Sredinom poslijepodneva mladi su napali snage reda molotovljevim koktelima, a oni su uzvratili bacanjem suzavca kako bi ih rastjerali s prosvjeda.

Besplatno školovanje sastavni je dio izbornog programa bivše socijalističke predsjednice. Ona predlaže, bude li izabrana, pokretanje reforme uvodeći besplatno obrazovanje na sveučilišnim studijima u roku od šest godina.

Evelyn Matthei sa svoje strane čini se da želi slijediti pravac koji je zauzela sadašnja vlada, razmatrajući kreditne olakšice studentima i ne dovodeći u pitanje sustav naslijeđen iz dikatature.

HINA

tačno.net
Autor 18.10.2013. u 08:48