Deset Palestinaca poginulo u izraelskim zračnim napadima na Gazu

tačno.net
Autor/ica 4.8.2014. u 09:31

Deset Palestinaca poginulo u izraelskim zračnim napadima na Gazu

Izrael je proglasio jednostrano sedmosatno humanitarno primirje koje će stupiti na snagu u 10 sati u najvećem dijelu Pojasa Gaze, nakon što je izraelski napad na UN-ovu školu izazvao oštre međunarodne osude

Desetero Palestinaca poginulo je u ponedjeljak u izraelskim zračnim napadima u Pojasu Gaze, objavile su spasilačke službe, čime se broj palestinskih žrtava u četverotjednom sukobu izraelske vojske i Hamasa popeo na 1822.

Pet osoba je izgubilo žviot u Džabaliji, na sjeveru, tri u četvrtima Zejtunu i Šeik Radvanu u Gazi, jedna u Nuseiratu u središtu Gaze i jedno dijete u Rafahu, na jugu, rekao je voditelj spasilačke službe Ašraf al Kudra.

Od početka sukoba 8. srpnja izraelska vojska je izvela 4686 napada na Pojas Gaze.

U istom razdoblju, na židovsku državu je palo 2560 raketa i minobacačkih granata koje su ispalili palestinski borci, od kojih je 556 presreo izraelski sustav proturaketne obrane Željezna kupola, rekla je glasnogovornica izraelske vojske.

Izrael je proglasio jednostrano sedmosatno humanitarno primirje koje će u ponedjeljak ujutro stupiti na snagu u najvećem dijelu Pojasa Gaze, nakon što je izraelski napad na UN-ovu školu izazvao oštre međunarodne osude.

Primirje će početi u deset sati ujutro i trajati do 17 sati u cijeloj Gazi, osim na području istočno od Rafaha, izvijestili su izraelski mediji.

Primirje će omogućiti dostavu humanitarne pomoći, a Palestinci koji su napustili svoje domove moći će se vratiti, rekao je brigadni general Yoav Mordechai.

“Ako se primirje prekrši, vojska će uzvratiti vatrom u razdoblju trajanja primirja”, istaknuo je.

Hamas u humanitarnom primirju vidi moguću prevaru. “Primirje koje je Izrael proglasio je jednostrano i cilj mu je odvratiti pozornost sa svojih masakra. Ne vjerujemo takvom primirju i pozivamo naše ljude na oprez”, izjavio je glasnogovornik Hamasa Sami Abu Zuhri.

Najmanje deset osoba poginulo je u nedjelju ujutro u izraelskom bombardiranju UN-ove škole u kojoj je utočište našlo oko tri tisuće izbjeglica.

Izraelska vojska objavila je da istražuje incident i potvrdila da je nedaleko škole u Rafahu gađala pripadnike Islamskog džihada koji su se vozili tim područjem.

Zgražanje napadom izrazio je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon koji je ocijenio da se radi o “zločinačkom činu”, a SAD je od Izraela zatražio da “učini više kako bi poštivao svoje vlastite standarde i izbjegao civilne žrtve”.

Istovremeno, izaslanstvo palestinskih skupina, među kojima Hamasa i Islamskoga džihada, sastalo se u Kairu kako bi dogovorilo stajališta za neizravne pregovore s Izraelom o prekidu vatre uz posredovanje egipatskih dužnosnika, objavili su egipatski i palestinski izvori.

Govorit će se o Hamasovu zahtjevu da Egipat olakša prelazak granice prema blokiranoj Gazi.

Izrael je u subotu objavio da neće poslati svoje izaslanstvo na razgovore i optužio palestinske islamiste da su zavarali međunarodne pregovarače.

Prekid vatre koji su za petak isposlovali UN i SAD propao je u samo dva sata, za što se međusobno optužuju Izrael i Hamas.

novilist.hr

tačno.net
Autor/ica 4.8.2014. u 09:31