Desetine hiljada na ulicama Varšave protiv zakona o abortusu

tačno.net
Autor 31.10.2020. u 09:00

Desetine hiljada na ulicama Varšave protiv zakona o abortusu

foto: Reuters

Desetine hiljada demonstranata iz cele Poljske pridružilo se u petak, 30. oktobra, protestima u Varšavi protiv presude Ustavnog suda kojom se skoro u potpunosti zabranjuje pobačaj.

Kako javlja agencija Rojters, prkoseći strogim pravilima koja ograničavaju okupljanja na pet osoba tokom pandemije, demonstranti su šetali centralnim ulicama Varšave noseći crne kišobrane, simbol protesta u vezi s pravima na pobačaj u Poljskoj, i transparente na kojima je pisalo “Nećete morati da hodate sami” ili “Bog je žena “.

Policija u opremi za razbijanje demonstracija je bila postavljena u centru grada, ali je uz nju u petak vanredno postavljena i vojna žandarmerija. Grupe krajnje desnice također su se pojavile na manjim skupovima u Varšavi u petak, a TV snimke su pokazale kako policija pokušava jednu grupu držati podalje od demonstranata.

“Intervencija policije usledila je zbog agresivnog ponašanja grupa fudbalskih huligana koji su bacali petarde u masu i na policajce. Policajci su intervenisali šok bombama i silom. Uhapšeno je do sada nekoliko lica”, saopštila je o prvom izgredu policija u Varšavi, prenosi agencija Beta.

Varšava, 30. oktobar
Varšava, 30. oktobar

Agencija Rojters piše da je ovo do sada najveći protest u poslednjih osam dana, otkad mahom Poljakinje izlaze na ulicu i traže povlačenje sporne odluke Ustavnog suda.

Proteklih su se dana u gradovima širom zemlje odvijali svakodnevni protesti koji su se pretvorili u izliv besa protiv nacionalističke vlade stranke Pravo i pravda (PiS) i Katoličke crkve usko povezane sa vladajućom strankom.

Jedna od organizatorki protesta Marta Lempart pozvala je da masa krene kao i ranijih protestnih šetnji do kuće lidera vladajućih konzervativaca iz stranke Pravo i pravda, Jaroslava Kačinjskog.

U Kačinjskom Poljakinje vide glavnog krivca što je umesto redovnim postupkom u parlamentu Zakon o abortusu pooštren prečicom, preko Ustavnog suda koji je pre osam dana presudio da je neustavan jedan od tri izuzetka kada je Poljakinjama dozvoljen veštački prekid trudnoće – kada je fetus sa teškim oštećenjima ili bi se rodila neizlečivo bolesna beba.

Predsednik Poljske Andžej Duda pokušao je da smiri gnev stotina hiljada Poljakinja na ulicama i podneo je u petak Sejmu parlamenta predlog zakona po kome bi kao do sada, po zakonu iz 1993. godine, bio dozvoljen abortus u slučaju da je ugrožen život i zdravlje majke, da je trudnoća plod krivičnog dela – silovanja ili incesta a treći izuzetak, koji je ukinuo Ustavni sud, ipak bi važio ali samo ako bi se rodila mrtva deformisana ili bolesna beba ili bi uskoro po porođaju umrla.

Predsednik Duda saopštio je da razume strah žena nakon presude Ustavnog suda ali u predlogu zakona nije ispunio minimalni zahtev Poljakinja da one odluče na osnovu prenatalnih pregleda lekara da li će roditi teško deformisanu ili neizlečivo bolesnu bebu osudjenu na život u patnji.

“To je predlog tipa kao da vam ukradu 100 zlota i onda ponude da vam ipak vrate 50. Neprihvatljiv”, poručila je predstavnica opozicione Gradjanske koalicije Katažina Lubnauer.

Neke od pekara prave peciva i hleb sa zaštitnim znakom protesta - munjom
Neke od pekara prave peciva i hleb sa zaštitnim znakom protesta – munjom

Potpredsednika poslaničkog kluba Gradjanske koalicije Barbara Novacka poručila da je predlog predsednika Dude isto tako samo zaoštravanje postojećih restriktivnih propisa iz 1993. godine gotovo do potpune zabrane.

“Ulica na to ima jedini odgovor. Jedino što Pravo i pravda sada treba da učini jeste da prizna da je presuda Ustavnog suda doneta u neodgovarajućem sastavu i da prestane da džara po pravima žena. To je minimum”, kazala je Novacka.

Premijer Mateuš Moravjecki pozvao je opoziciju na konsultacije o novim izmenama koje je predložio predsednik Duda i kazao da je vladajuća većina u Sejmu spremna da hitno unese te izmene u zakon.

Bivši premijer, kasnije predsednik Evropskog saveta a sada šef Evropske narodne partije Donald Tusk, kao i Savet Evrope, eksperti Ujedinjenih nacija i posredno i Evropska unija, kritikovao je odmah pokušaje da se pooštrava kompromisni zakon iz 1993. godine.

“Kao i svaki kompromis i taj ne odgovara nikome ali je čuvao Poljsku od gradjanskog rata oko abortusa”, kazao je Tusk.

Neke pekare u Poljskoj prodaju robu ukrašenu munjom, još jednim simbolom pokreta za ženska prava u Poljskoj, a neke su napisale telefonski broj SOS linije za žene koje žele da prekinu trudnoću.

Prema najnovijim anketama povodom protesta većina Poljaka, njih 62 odsto podržava dosadašnji tzv. kompromis o abortusu iz 1993. godine kojim je veštački prekid trudnoće u Poljskoj zabranjen uz tri izuzetka – kada je teško oštećen plod, što je prošle sedmice zabranio Ustavni sud, kada je ugrožen život ili zdravlje majke ili kada je trudnoća plod krivičnog dela, silovanja ili incesta, što su sada ostale jedine mogućnosti.

RSE

tačno.net
Autor 31.10.2020. u 09:00