Đinping: Ubrzati ekonomsku saradnju

tačno.net
Autor 11.11.2014. u 12:36

Đinping: Ubrzati ekonomsku saradnju

(Reuters / Mikhail Klimentyev / RIA Novosti / Kremlin)

Kineski lider Si Đinping tokom drugog dana samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEK) od lidera zemalja u regionu zatražio je da ubrzaju ekonomsku saradnju radi podsticaja globalnog rasta.

Kina je prvi put domaćin Samita zamalja Azijsko-pacifičke saradnje od 2001. godine, od kada je uopšte počela da se figurira kao svetska ekonomska sila.

Tokom drugog dana samita očekuje se da će lideri diskutovati o trgovinskim sporazumima i regionalnoj inicijativi za borbu protiv korupcije.

Đinping je u svom govoru pomenuo okvir za liberalizaciju trgovine pod nazivom “Slobodna azijsko-pacifička zona” (FTAAP).

“Trenutno, globalni ekonomski oporavak suočen je sa brojnim nestabilnim i nesigurnim faktorima. Zbog te situacije, treba da dalje unapređujemo regionalnu ekonomsku integraciju i stvorimo šemu za otvaranje naših zemalja, čime će biti omogućen dugoročni razvoj”, naglasio je Đinping.

Kina je predložila dvogodišnju studiju o planu FTAAP, koji će biti iznesen pred lidere APEK-a radi odobrenja.

Juče su se na marginama samita, po prvi pet sastali Đinping i japanski premijer Šinzo Abe. Odnosi između ove dvije zemlje su veoma “zategnuti” zbog teritorijalnog spora oko ostrva u Istočnokineskom moru.

Američki predsednik Barak Obama i ruski predsednik Vladimir Putin i kratko su razgovarali o bilateralnim vezama i situacijama u Ukrajini, Siriji i Iranu na marginama samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEK) u Pekingu, ali nema rezultata tih susreta, javljaju agencije.

“Putin i Obama uspeli su da iskoriste pauze tokom samita da razgovaraju nekoliko puta”, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov dodajući da su se fokusirali na pitanja bilateralnih odnosa i zbivanja u svetu. Dvojica zvaničnika imala su “više od dvije prilike da se sastanu i to su bili kratki razgovori”, dodao je on.

Iz Bele kuće ranije je saopšeno da nema planova za zvanični sastanak Obame i Putina tokom samita APEK-a u Pekingu ili predstojećeg samita G-20 u australijskom Brizbejnu.

tačno.net
Autor 11.11.2014. u 12:36

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija