Dio naučnika misli da delta plus soj koronavirusa nije razlog za paniku

B.R.
Autor 31.10.2021. u 10:18

Dio naučnika misli da delta plus soj koronavirusa nije razlog za paniku

Foto: AP

Dio naučnika smatra da mutacija delta soja koronavirusa nije razlog za paniku te napominju da vakcinacija ostaje ključna.

Na soj koronavirusa zvanično nazvanim AY.4.2 ili delta plus soj pozitivno je 10 posto među novozaraženim Britancima. Postoji zabrinutost da se ovaj soj 10 posto brže širi od delta soja. Međutim, ne postoji dovoljno dokaza za konačni zaključak da se to i dešava.

Ovaj soj u Velikoj Britaniji je u posljednje četiri sedmice treći najdominantniji soj koronavirusa. Zdravstveni stručnjaci u ovoj državi smatraju da ne uzrokuje teže simptome i da vakcine nisu manje učinkovite protiv njega.

Christina Pagel sa Univerziteta College London je izjavila da delta plus soj nije veliki razlog za uzbunu. Prema njenim riječima, pandemiju će otežati, ali neće za posljedicu imati znatan porast broja pozitivnih na virus. Istakla je da ne postoje indicije da su vakcine manje učinkovite protiv ovog soja. Očekuje da će delta plus soj biti najdominantniji.

Međutim, kako je kazala, velike probleme može uzrokovati u zemljama u kojima je vakcinacija kasno počela.

Profesor virologije na Univerzitetu Bristol David Matthews je mišljenja da je u daljoj borbi protiv pandemije ključna vakcinacija trećom dozom vakcine i vakcinacija djece. Pri stavu je da se time može onemogućiti nastanak još zaraznijeg soja.

I on je među onima koji upozoravaju da delta plus soj, kao i svi drugi sojevi koronavirusa, najveću prijetnju predstavlja po nevakcinisane osobe.

Stručnjak za zarazne bolesti izraelskog Medicinskog centra Sheba Eyal Leshem također nije mnogo zabrinut zbog spomenutog soja. Kao razlog zašto nije zabrinut istakao je to što ovaj soj, otkriven u ljeto ove godine, još nije postao najdominantniji. Napomenuo je da je za razliku od njega delta soj postao najdominantniji u nekoliko sedmica, piše CNBC.

klix.ba

B.R.
Autor 31.10.2021. u 10:18