Direktor CIA: Metode prinude mogu dovesti do lažnih informacija

tačno.net
Autor 12.12.2014. u 10:32

Direktor CIA: Metode prinude mogu dovesti do lažnih informacija

Direktor CIA Džon Brenan branio je agenciju od optužbi, iznetih u izveštaju Senata, da je koristila nehumane tehnike prema osumnjičenima za terorizam, ali je naveo da metode prinude mogu da dovedu do lažnih informacija.

Brenan je otvorio konferenciju za novinare u sedištu CIA u Lengliju u Virdžiniji, prisećanjem na terorističke napade 11. septembra 2001, odlučnost CIA da spreči još jedan takav napad i činjenice da su pripadnici CIA bili među prvim žrtvama rata u Avganistanu.

“Naši nalazi su da je Program ispitivanja i držanja zatvorenika pružio korisne obaveštajne podatke koji su pomogli SAD da osujete planove za napade, uhvate teroriste i spasu živote. Ali, da budem jasan – mi nismo zaključili da je korišćenje unapređenih tehnika ispitivanja unutar tog programa pomoglo dobijanju tih informacija od pritvorenika koji su im podvrgnuti. Uzročno-posledična veza između korišćenja tih tehnika i korisnih informacija koje je na posletku pružio pritvorenik je, po mom mišljenju, nepoznata.”

On je rekao da CIA nije namerno prevarila predsednika SAD i javnost, i da ta agencija veruje da su informacije dobijene od pritvorenika podvrgnutih “unapređenom ispitivanju” pomogle u pronalaženju vođe Al Kaide Osame bin Ladena, koji je ubijen u akciji američkih specijalaca u Pakistanu 2011.

“Predsednik Obama je dosledno izneo mišljenje da su ove tehnike nanele veliku štetu američkom ugledu u svetu i otežale nam da sledimo svoje interese sa saveznicima i partnerima. Ali, kao što je predsednik i izjavio ove nedelje, prethodna administracija bila je suočena sa bolnim izborom kako goniti Al-Kaidu i sprečiti dodatne terorističke napade, dok se suočavala sa strahom od daljih napada i odgovornošću da spreči više katastrofalnih gubitaka života.”

Senat je ovih dana objavio izveštaj, pripreman pet godina, u kojem su javnosti predstavljene užasavajuće tehnike ispitivanja koje je koristila CIA nakon terorističkih napada u Njujorku i Vašingtonu 11. septembra. Izveštaj Senatskog obaveštajnog komiteta ne zahteva hitno gonjenje učinilaca i naredbodavaca, a ministarstvo pravde SAD nema interesa da ponovo otvara krivične postupke.

Međutim, opasnost po bivše ispitivače zarobljenika je postala jasna kada je specijalni istražitelj UN zatražio da se odgovorni za “sistematske zločine” izvedu pred lice pravde, i kada su organizacije za ljudska prava počele da vrše pritisak da se ključne ličnosti CIA i administracije Džordža Buša uhapse čim izađu iz SAD. CIA je sada u neudobnoj poziciji da javno sebe brani pri čemu joj je osnovna misija da zemlju brani u tajnosti.

“U svetlu činjenice da su ove tehnike napuštene pre sedam godina, nadam se da možemo da ostavimo po strani ovu raspravu i krenemo napred kako bi se usredsredili na pitanja koja su važna za trenutne izazove našoj nacionalnoj bezbednosti”, kazao je Brenan.

 Radio Slobodna Evropa

tačno.net
Autor 12.12.2014. u 10:32