Dnevno preko Vojvodine prođe 2.000 migranata, traži se izvanredno stanje

tačno.net
Autor/ica 22.7.2015. u 09:33

Dnevno preko Vojvodine prođe 2.000 migranata, traži se izvanredno stanje

Kroz grad Kanjižu, na sjeveru Vojvodine, dnevno prođe i do 2.000 migranata no situacija je u tom dijelu pokrajine pod kontrolom, jedan je od zaključaka Odbora za sigurnost skupštine Vojvodine, prenijela je u utorak Radio-televizija Vojvodine.

S juga Srbije na sam sjever Vojvodine svakodnevno pristižu velike skupine izbjeglica iz Sirije, Afganistana i Pakistana, koji ilegalno prelaze srpsko-mađarsku granicu u potrazi za azilom u zapadnim europskim zemljama.

»Ovamo svaki dan dolazi 1200, 1500 pa i po dvije tisuće migranata. Oni svi preko dana dođu i navečer idu preko granice. Ne zadržavaju se dugo u Kanjiži«, kaže predsjednik općine Mihalj Bimbo.

Budući da je to mjesto na najvećem udaru priljeva izbjeglica s Bliskog i Srednjeg istoka, u njega će biti dopremljeni kontejneri za hitan prihvat žena s malom djecom, za ozlijeđene i bolesne kojima je neophodna pomoć.

»Imamo 3 plana: A,B i C. Sad ćemo probati taj plan A, odnosno postaviti kontejnere u dvorište policije, kako bismo smjestili dio migranata, da se mogu okupati i zadovoljiti higijenske potrebe. Ipak, time nećemo riješiti problem«, konstatirao je Bimbo.

Bez obzira na velik protok ljudi, cijela mreža institucija dobro funkcionira, ocjena je iz ureda Pokrajinskog ombudsmana, iz kojega je naglašeno da su na terenu uočili visok stupanj poštovanja ljudskih prava migranata, ali i dobar odnos s lokalnim stanovništvom.

Osim kroz Kanjižu, velike skupine migranata prolaze i kroz Suboticu.

Stanje na terenu zahtijeva proglašenje izvanrednog stanja u tim gradovima, naglašavaju iz Vlade Vojvodine, prenosi RTV.

»Mi smo prošloga tjedna već uputili značajan kontingent pomoći općini Kanjiža i nešto manje Subotici. Sutra šaljemo novu pošiljku vode, oko sedam tona. To je sad najvažnije. Tijekom sljedećega tjedna uputit ćemo i veću količinu dezinfekcijskih sredstava i sredstava za higijenu, jer na ovim temperaturama to su najveći problemi«, naveo je potpredsjednik pokrajinske vlade Miroslav Vasin.

S odmicanjem u gradnji ograde na granici s Mađarskom realno je očekivati da će se i broj migranata na sjeveru Vojvodine višestruko povećati te se za njihovo zbrinjavanje što hitnije mora pronaći neko trajnije rješenje, jedan je od zaključaka sjednice pokrajinskog odbora za sigurnost, prenio je RTV.

novilist.hr

tačno.net
Autor/ica 22.7.2015. u 09:33