Dobar glas se daleko čuje, a loš još dalje

tačno.net
Autor 29.10.2014. u 15:57

Dobar glas se daleko čuje, a loš još dalje

Foto: Getty images

Piše: Sem Kazazić

Prilično su dobro opisani izbori u Torontu u jednom kratkom tekstu. Odahnuli smo konačno, nek se završio pravi pravcati cirkus u kojem je bilo dovoljno klovnova za bar 4 godine. Nikad nisam pomislio da ću jednog dana glasati za konzervativnog kandidata i to još prema načelu strateškog glasanja. Ali nije bilo alternative, praktično smo glasali protiv dinastije Ford. Formalni kandidat ljevice nije praktično imao nikakve šanse za pobjedu, a bilo bi naredne 4 godine mazohizma da je Ford izabran.

Ono što me uvijek iznova čudi je da izuzetno veliki broj našeg svijeta nasjeda na šuplju priču i slogan ‘kanadskih Kenedija’ (tako Fordovi sami sebe nazivaju) da oni štite džep poreskih obveznika. Za mene je svejedno da li je direktno ili indirektno povećano davanje za grad. Ne znam kakva je razlika između povećanja stope poreza na nekretnine i povećane cijene za (privatizirani) odvoz smeća, bitno je da ja u zbiru plaćam više. Teško je shvatiti ljude koji podržavaju nekog ko je nebrojeno puta izrekao javno laž, pa onda pojeo ‘g’ i izvinuo se, nekog ko je ovisnik o drogi i ide da se liječi, nekog ko ima poznate veze sa podzemljem, pa na kraju i nekog ko se pijan piša pored škole.

Kažu iz dinastije ‘kanadskih Kenedija’ da su oni obični ljudi a da je John Tory milioner koji ne razumije običan svijet. Zamislite koliko su obični, kad su iz svog džepa u kampanji potrošili 500.000 dolara. Koliko su obični kad Bob kaže ‘ma samo dajte ženi 3-4 hiljade dolara da ide u kupovinu i to je onda učini sretnom’. Toliko su obični, da sestrin sin promijeni prezime da bude Ford. I taj dvadesetogodišnjak sad bude izabran u gradski školski savjet.

Optužili su šefa policije da troši pare prateći sumnjiva kretanja gradonačelnika koji je snimljen pa ucjenjen zbog šmrkanja kokaina, zatim da je šef policije dao novinarima podatke iz krivičnog sudskog predmeta u koji je umiješan gradonačelnikov šofer i prijatelj, odavno poznat policiji, osuđivan itd. Kad je šef policije zaprijetio tužbom sudu, morali su pristati na posebne uslove za povlačenje tužbe. Gradonačelnikov brat je morao pismeno dostaviti zadovoljavajuće izvinjenje i morao uplatiti određeni iznos nekoj humanitarnoj organizaciji. Kad je oboje urađeno, šef policije je povukao tužbu. Ali je uskoro došla odmazda.

Pošto je ove godine isticao ugovor šefu policije, savjet po svoj prilici pod uticajem moćnog lobija, nije produžio ugovor šefu policije. Sad se pitam koliko bi vas, kad samo pročitate ovaj opis, podržalo Fordove? 

Na kraju da kažem ipak LAKŠE SE DIŠE, bar se do sada nije planeta zabavljala sa novim gradonačelnikom.. 

tačno.net
Autor 29.10.2014. u 15:57