DOBRI I LOŠI GUBITNICI

Petar Fehir
Autor 6.11.2016. u 12:56

DOBRI I LOŠI GUBITNICI

AFP/REUTERS

Izbori u SAD-u su na pragu.

No, i u takozvanoj najvećoj demokraciji (formulaciju su sami lansirali) ima i balkanštine. I više od toga. Tako oko šest milijuna američkih državljana nema pravo glasa. Oduzeto je, naime, svima koji su se ogriješili o zakon i odležali svoje.

Ne smijemo ni pomisliti kakvi bi rezultati izbora bili kod nas, da se ovaj princip primjeni. U njihovom slučaju je to skoro četvrtina, porijeklom, Afroamerikanaca.

Čuli smo, u posljednjem sučeljavanju, Trumpa, koji je izjavio da, ukoliko izgubi, neće priznati rezultate izbora. Kod nas se, uz sve demokratske ospice, takvo što ne događa. Eventualno se ne čestita pobjedniku (Milanović).

Slučaja nepriznatih rezultata sjećamo se još davnih devedesetih, kod susjeda, kada je Milošević prvo odbijao priznati poraz, a onda su ga “upravo obavestili da je protukandidat dobio više glasova”.

Ili kada Tuđman nije, ni pod koju cijenu, želio priznati rezultate izbora u Zagrebu.

No, primjera “dobrih gubitnika” bilo je više u povijesti američkih izbora.

Tako je još Stephen Douglas, 1860. godine, osvrćući se na pobjedu Abrahama Lincolna rekao: “Patriotski osjećaj ispred je svakog stranačkog. Ja sam uz vas, gospodine predsjedniče!”

I Al Gore, koji je godine 2000., dobio gotovo pola mlijuna glasova više i izgubio izbore, priznao je poraz: “Ja prihvaćam izborni rezultat i učiniti ću sve što je u mojoj moći da pomognem predsjedniku ujediniti američki narod”.

Ipak, možda najljepšu čestitku uputio je George H V Bush, Bilu Clintonu, 1992. godine: “Dragi Bil! Kad budeš čitao ovo pismo ti ćeš već biti predsjednik.Tebi i tvojoj obitelji želim sve najbolje.Tvoj uspjeh je i uspjeh naše države. Navijam za Tebe. Sretno!”

Ovi bi američki izbori po mnogo čemu mogli biti sudbinski. Osim što se tresu svjetske burze i mnogi su građani USA, posebno, neamerikanci, u panici.

U redu, poslije izbora se obično tonovi stišaju, a “oružje” vrati u sošku. Nadajmo se da će tako biti i ovaj put. Jer, kako smo se već mnogo puta uvjerili, u američkoj politici postoji kontinuitet. Bez obzira jesu li na vlasti demokrate ili republikanci.

I u dobru i u zlu.

Petar Fehir
Autor 6.11.2016. u 12:56