Dogovor Trumpa i Junckera, izbjegnut trgovinski rat

tačno.net
Autor 26.7.2018. u 09:00

Dogovor Trumpa i Junckera, izbjegnut trgovinski rat

Predsjednik SAD-a Donald Trump i predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker u srijedu su se u Washingtonu dogovorili da će smiriti trgovinske napetosti i krenuti u pregovore o uklanjanju carina i drugih prepreka u trgovini.

“Ovo je veoma veliki dan za slobodnu i poštenu trgovinu, zaista veliki dan”, rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući nakon sastanka s predsjednikom Evropske komisije.

“Odmah počinjemo pregovore, no dobro znamo u kojem smjeru idu”, rekao je Trump.

Trump je na konferenciji za medije s Junckerom rekao da su se u razgovorima dogovorili zajednički raditi u smjeru uklanjanja carina, necarinskih trgovinskih prepreka i subvencija za industrijske proizvode, uz izuzetak automobilske industrije.

“Takođe ćemo raditi na smanjivanju prepreka i povećanju trgovine uslugama, hemijskim, farmaceutskim, medicinskim proizvodima, kao i sojom, soja je velika stvar”, rekao je, dodavši da će Evropa povećati i kupovinu ukapljenog prirodnog plina (LNG) iz SAD-a.

“Oni će biti veliki kupac LNG-a”, ustvrdio je Trump i naveo da će razgovori “riješiti” i visoke carine koje je SAD uveo za čelik i aluminij iz EU-a i carine na američke proizvode koje je kao odgovor uvela Evropa.

Još nije poznato jesu li dvije strane ostvarile napredak u spornom pitanju mogućih carina SAD-a na uvoz automobila iz Evrope, no Juncker je rekao da su se dogovorili da neće uvoditi nove carine za vrijeme razgovora.

“Bio je to dobar i konstruktivan sastanak”, rekao je Juncker.

Trump je ranije zaprijetio da će uvesti carine od 25 posto na uvoz automobila u SAD što bi teško pogodilo evropske proizvođače poput BMW-a i Volkswagena, te japanske i južnokorejske tvrtke.

RSE

tačno.net
Autor 26.7.2018. u 09:00