Donald Tramp tužio Ministarstvo pravde zbog pretresa u Mar-a-Lagu

RSE
Autor 23.8.2022. u 08:51

Donald Tramp tužio Ministarstvo pravde zbog pretresa u Mar-a-Lagu

Foto: Arhiv

Bivši američki predsednik Donald Tramp zatražio je od sudije da zamrzne istragu Ministarstva pravde o dosjeima zaplenjenim iz njegove kuće u Mar-a-Lagu. U tužbi koju je podneo, njegov pravni tim je tražio da se imenuje nezavisni advokat koji će nadgledati dokumenta koja su agenti FBI-ja uzeli ranije ovog meseca.

Jedanaest setova poverljivih dosijea oduzeto je sa imanja Donalda Trampa na Floridi 8. avgusta, a protiv Trampa se vodi istraga zbog potencijalnog pogrešnog rukovanja dokumentima.

Američki predsednici moraju da prenesu sva svoja dokumenta i mejlove u vladinu agenciju koja se zove Nacionalna arhiva, a FBI istražuje da li je Tramp nepropisno rukovao spisima tako što ih je odneo iz Bele kuće na svoje imanje u Mar-a-Lago nakon što je napustio funkciju u januaru 2021. On je negirao da je uradio bilo šta nepropisno i rekao da je sa predmeta skinuta oznaka tajnosti.

U dokumentu od 27 stranica koji je podnesen sudu u Floridi, Trampov pravni tim optužuje istragu Ministarstva pravde kao potez kojim “se podržavaju napori da spreče predsednika Trampa da se ponovo kandiduje”. “Predsednik Donald Džej Tramp je očigledan favorit na republikanskim predsedničkim izborima 2024. i na opštim izborima 2024., ako odluči da se kandiduje”, navodi se.

“Sprovođenje zakona je štit koji štiti Amerikance”, nastavlja se i dodaje: “Ne može se koristiti kao oružje u političke svrhe”. “Šokantno agresivan potez” na Mar-a-Lago od strane dvadesetak agenata FBI dogodio se “bez uzimanja u obzir zabrinutosti koju bi to izazvalo kod većine Amerikanaca”, poručili su Trampovi advokati, prenosi BBC.

Ministarstvo pravde je u kratkom saopštenju navelo da su tužioci upoznati sa Trampovom tužbom i da će odgovoriti na sudu.

List New York Times u ponedeljak je izvestio da su agenti do sada pronašli preko 300 dokumenata sa poverljivim oznakama od Trampa, uključujući materijal CIA-e, Agencije za nacionalnu bezbednost i FBI.

Tužba Donalda Trampa podneta je u ponedeljak u Vest Palm Biču, na Floridi, pred sudijom koga je Tramp imenovao 2020. godine. Tramp traži detaljniju listu šta je tačno oduzeto sa njegove imovine i traži od vlade da vrati svaki predmet koji nije bio u okviru naloga za pretres.

Njegovi advokati su takođe tražili da se dovede “neutralni” advokat treće strane da utvrdi da li su zaplenjeni dosijei pokriveni privilegijom izvršne vlasti, koja predsednicima omogućava da određene komunikacije drže u tajnosti.

U sudskom podnesku se tvrdi i da je Tramp sarađivao sa agentima pre nego što se FBI nenajavljen pojavio u njegovoj kući. Njegovi advokati kažu da je nalog bio previše širok i da je pretres prekršio Četvrti amandman Ustava SAD, koji štiti Amerikance od nerazumnog pretresa i zaplene.

RSE

Tagovi:
RSE
Autor 23.8.2022. u 08:51