Donald Trump će razmisliti o pomilovanju za Edwarda Snowdena

tačno.net
Autor 16.8.2020. u 10:35

Donald Trump će razmisliti o pomilovanju za Edwarda Snowdena

foto: Reuters

Kada su ga novinari na konferenciji za medije u New Jerseyju pitali da li namjerava dati pomilovanje Snowdenu, Trump je rekao da mu nije poznata njegova situacija te da će je početi razmatrati.

Trump je ranije Snowdena nazvao “izdajnikom”, a sada je kazao da među američkim političkim establišmentom nema konsenzusa o ovom problemu.

Američki predsjednik je kazao da stav prema Snowdenu ovisi o stranačkoj pripadnosti,a dodao je da su “mnogi ljudi spremni na ustupak, da su veoma liberalni, slažu se oko istog pitanja i u oba slučaja”.

Oni koji žele pomilovanje za Snowdena su reagovali na Twitteru nedugo nakon Trumpovih izjava te su zatražili odbacivanje optužbi, a među njima je i republikanski kongresmen, senator Rand Paul i njegov kolega Thomas Massie.

Drugi su pozvali Trumpa da omogući pomilovanje ne samo za Snowdena, nego i za suosnivača Wikileaksa Juliana Assangea, a tvrde da su “obojica procesuirani jer su podijelili istinu”.

Snowden je optužen za špijunažu i objavljivanje dukumenata koji su otkrili neovlašteni nadzor Amerikanaca. On godinama živi u Moskvi, a njegov američki pasoš je poništen, piše Russia Today.

klix.ba

tačno.net
Autor 16.8.2020. u 10:35