Donald Trump doputovao u Južnu Koreju

tačno.net
Autor 7.11.2017. u 09:09

Donald Trump doputovao u Južnu Koreju

Američki predsjednik Donald Trump doputovao je u utorak u Južnu Koreju te posjetio američku vojnu bazu, gdje je najavio kako bi s predsjednikom Moon Jae-inom u Seulu trebao razgovarati, prije svega, o trgovinskim pitanjima.

“Postoji sjajna suradnja”, rekao je dodavši da bi na sastanku s predsjednikom Moonom trebalo biti riječi o trgovini.

“Nadam se da ćemo početi raditi kako bismo otvorili mnogo radnih mjesta u Sjedinjenim Državama zbog čega sam i došao ovamo”, rekao je Trump.

Razilaženja u vezi sa Sjevernom Korejom

Moon se nakratko sastao s Trumpom prije njegova obilaska američke vojne baze Camp Humphreys u Pjeongtaeku, blizu 100 kilometara od granice sa Sjevernom Korejom.

Bijela kuća priopćila je da je cilj Trumpova posjeta pokazati odlučnost SAD-a u čvrstom pristupu sjevernokorejskoj nuklearnoj i raketnoj prijetnji, ali mnogi se u toj regiji boje da bi nastavak Trumpove ratoborne retorike mogao povećati opasnost od vojnoga sukoba na korejskom poluotoku.

U drugoj etapi azijske turneje tijekom koje će posjetiti pet država, Trump će pokušati pojačati pritisak na Pjongjang nakon posjeta Tokiju gdje je izjavio da će Japan “skidati s neba” sjevernokorejske rakete, kupi li američko oružje, sugerirajući da će japanska vlada zauzeti stajalište koje je dosad izbjegavala, prenosi Hina.

Južnokorejska etapa Trumpova putovanja pokušaj je da se prikaže zajedništvo unatoč razilaženja s Moonom u pogledu suprotstavljanja Sjevernoj Koreji, kao i da iznese svoje prigovore trgovinskom sporazumu između dviju zemalja.

Najavljeni skupovi protivnika i pristalica

Trump je uznemirio neke američke saveznike svojom prijetnjom da će “potpuno uništiti” Sjevernu Koreju, zaprijeti li SAD-u i odbacujući kao besmislena sva diplomatska nastojanja s Pjongjangom.

U Seulu su zbog Trumpova posjeta na snazi jake mjere sigurnosti s obzirom na najavljene skupove njegovih protivnika, ali i pristaša, prenosi Tanjug.

Trump se nalazi na azijskoj turneji u okviru koje bi se mogao, tijekom posjeta Vijetnamu i sudjelovanja na azijsko-pacifičkom summitu, sastati i s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Glavna tema tog sastanka bi bila Sjeverna Koreja.

balkansaljazeera.net

tačno.net
Autor 7.11.2017. u 09:09