Donald Trump u Mičigenu
Zvuk iz 2020. godine

Marc Pitzke
Autor 29.3.2019. u 11:14

Donald Trump u Mičigenu <br>Zvuk iz 2020. godine

Foto: Scott Olson/ AFP 

Uredio: Ešref Zaimbegović

Nekoliko dana nakon izvještaja posebnog istražitelja za rusku aferu Donald Trump je nastupio u Mičigenu. Njegov govor bijesa je predznak toga šta nam prijeti u slijedećoj predizbornoj kampanji: uvrede, laži, mržnja.

Posljednji nastup Donalda Trumpa u predizbornoj kampanji predsjedničkih izbora 2016. bio je u Grand Rapidsu, drugom najvećem gradu u Mičigenu. On je posjetu na brzinu isplanirao: Bila je prošla ponoć, dakle dan izbora, kad je Trump već promukao stupio na pozornicu. Iste večeri pobijedio je na izborima – zahvaljujući i maloj prednosti u Mičigenu od 10.704 glasa (0,23 procenta). To je bilo dovoljno da ga odvede u Bijelu kuću.

U četvrtak uveče Trump se vratio u Grand Rapids pun energije i želje za osvetom. „Divno je opet biti ovdje!“, uzviknuo je on također euforičnom mnoštvu. To je bio prvi nastup njegove slijedeće predizborne kampanje – kampanje Roberta Muellera.

Kratko nakon što je specijalni istražitelj u ruskoj aferi objelodanio svoj izvještaj Trump je započeo svoj trijumfalni pohod. U 82- minutnom govoru punom galame Trump je djelomično oslobođenje iz Muellerovog izvještaja pretvorio u oružje protiv svojih protivnika: američkih demokrata, medija i svih onih koji ga ne podupiru.

Šta je pronašao Mueller

To je bio predznak toga šta predstoji Amerikancima u narednih 19 mjeseci do predsjedničkih izbora 3. novembra 2020: demagogija, bijes, izrugivanje, uvrede, prijetnje – i toliko laži da u jednom momentu prestanete da ih brojite.

Prvo je Trump pet minuta uživao u slavlju svojih, uglavnom bijelih pristalica koji su satima čekali na njega zagrijavani patriotskim pjesmama. „SAD! SAD! SAD!“, skandirali su. Trump je mahao, pljeskao, stiskao šake i nastupio kao rijetko do tada, kao da mu je Mueller dao vitaminsku injekciju.

Muellerov izvještaj oslobađa Trumpa – u svakom slučaju prema kratkom sažetku Trumpu vjernog ministra pravde Williama Barra –  od optužbe zavjere sa Rusijom ali ostaje nedorečen u tačkama sprječavanja pravosuđa.

Trumpu je to bilo dovoljno da stvar smatra okončanom: „Ruska prevara je konačno mrtva!“, uzvikivao je on. „Totalno oslobođenje! Kompletno spašavanje časti!“

Da to nije tačno, da  Muellerov izvještaj na više od 300 stranica kad dođe u javnost može ponuditi drugačiju sliku – koga to još interesuje?

Isto tako pogrešno: Istraga o ruskoj aferi bila je „sranje“, rekao je Trump. To je bio „ilegalan“ pokušaj demokrata i „fake news“ medija da „sruše rezultate izbora 2016.“, da „sabotiraju volju naroda“ i da povrate vlast. Međutim sada će „za to odgovarati“, prijetio je on, „za sve svoje laži“.

 „Uhapsite ih!“, vikali su ljudi. Bio je to eho kampanje mržnje protiv Hillary Clinton. “Uhapsite je!”

 „Još četiri godine! Još četiri godine!“

Provjera činjenica: FBI je započeo prvu istragu u ruskoj aferi četiri mjeseca prije izbora 2016, a Mueller je kasnije postavljen kao glavni istražitelj od strane Trumpovog vlastitog ministarstva pravosuđa.

Ah, 2016. Skoro 20 minuta prepustio se Trump uživanju u „sjećanjima“ na onaj „najveličanstveniji izbor u istoriji“. Nabrojao je opet sve države u kojima je pobijedio i lagao je o svome tadašnjem govoru u Grand Rapidu: 32.000 ljudi bili su prisutni kod njega (bilo je 3.000 ljudi) i samo 500 kod Clintonove (bilo je 4.600 ljudi). „To si ne damo oduzeti! Nikada!“

 „Još četiri godine!“, vraćalo se Trumpu iz hale. „Još četiri godine!“

Onda je on počeo isprobavati stare i nove izborne slogane, bez povezanosti i reda i pune divljih laži.

 „Milion stranaca hoće da umaršira u našu zemlju!“ (Netačno.)

 „Mi već gradimo zid – bolje i brže i puno jeftinije!“ (Netačno.)

 „Mi se nalazimo u gospodarskom usponu bez presedana.“ (Netačno.)

Stalno je bilo vidljivo da je svjetonazor 72-godišnjaka ostao u prošlom stoljeću. Kritikovao  je naprimjer “Green New Deal”, klimatski program demokrata da „ne dozvoljava avione“ i „samo jedan auto u porodici“ – jedan električni auto koji može preći samo 160 milja.

„Kako ćemo onda doći u Evropu? Niko to ne zna.“ Mnoštvo je odgovaralo odobravanjem.

A ton je onda postao još oštriji: Demokrati – „partija radikalizma, otpora i osvete“ – žele „trgati djecu iz utrobi majke“ da bi ih „pobili“.

„Ja imam bolje obrazovanje nego oni“, hvalio se konačno Trump, stari hit iz njegovog repertoara. „Ja sam pametniji nego oni, posjećivao sam bolje škole, imam puno ljepšu kuću, imam puno ljepši stan, sve što imam je puno ljepše.“ Kratko  je zastao a onda se široko osmjehnuo. „I ja sam predsjednik a ne oni!“

„Još četiri godine!“, slavila je gomila. “Još četiri godine!” To je bio zvuk iz 2020. godine.

spiegel.de

Marc Pitzke
Autor 29.3.2019. u 11:14