Donald Trump želi Sebastiana Kurza za posrednika u EU

tačno.net
Autor 21.2.2019. u 09:25

Donald Trump želi Sebastiana Kurza za posrednika u EU

Predsjednik je sa kancelarom razgovarao kao da razgovara sa Evropom, rekao je ambasador SAD-a u Beču.

Američki predsjednik Donald Trump želi preko austrijskog kancelara Sebastiana Kurza da komunicira sa Evropskom unijom, izjavio je ambasador SAD-a u Austriji Trevor Traina.

Traina je, nakon razgovora Trumpa i Kurza u Bijeloj kući u Washingtonu, austrijskim novinarima kazao da je šef američke države predsjedniku austrijske vlade prenio želje koje ima od Evrope.

Trump je, kako je dodao, izrazio nadu da će kancelar moći da „organizuje“ odgovor.

„Predsjednik je sa kancelarom razgovarao kao da razgovara sa Evropom“, preneo je Traina, dodajući da je Kurz u Washingtonu govorio u ime cijele EU.

Prema njegovim riječima, Trump sa kancelarom nije razmijenio samo ljubazne riječi, već ga je shvatio veoma ozbiljno i s njim vodio „pravi razgovor“.

‘Postojala dobra hemija’

„Predsjednik Trump je bio veoma otvoren što se tiče frustracija u vezi odnosa sa EU-om“, dodao je on povodom aktuelnog trgovinskog spora sa Unijom.

Trump je izrazio nadu da će će Kurz njegove poruke prenijeti EU-u.

„Između njih je postojala dobra hemija“, ukazao je Traina, dodajući da su Trump i Kurz imali odličan privatni razgovor

Trump je, kako ističe ambasador, bio veoma impresioniran „izbrušenim odgovorima“ kancelara.

„Kurz će napustiti Washington nakon što je ostavio pozitivan utisak kod ove vlade“, uvjeren je Traina, ukazujući da će razgovori zasigurno voditi ka produbljenju saveza dvije zemlje.

Traina je kazao da je sastanak Trumpa i Kurza bio najvažniji sastanak na nivou vlada dvije zemlje od kraja Drugog svjetskog rata.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 21.2.2019. u 09:25