Dosad nepogrešivi „Ključevi“ predvidjeli pobjedu Trupma. Međutim ne sasvim izvjesno

Ešref Zaimbegović
Autor 7.11.2016. u 10:00

Dosad nepogrešivi „Ključevi“ predvidjeli pobjedu Trupma. Međutim ne sasvim izvjesno

 foto: Zvanični twitterov profil Allana Lichtmana

Osam puta uzastopno predvidjelo je „Trinaest ključeva“, jedinstveni algoritam američkog profesora istorije Allana J. Lichtmana, ispravno rezultat predsjedničkih izbora u SAD. Sada su se sa najtjesnijom mogućom razlikom izjasnili za pobjedu kandidata Republikanaca Donalda Trumpa. O onda su postali nesigurni. 

Autor: Jan Wirnitzer
Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Lichtmanova metoda je drugačija nego sve prognoze koje se sada pojavljuju u medijima. Ne zanimaju ga (sa malim izuzecima o kojima ćemo govoriti) istraživanja javnog mišljenja. Ne zanima ga mišljenje kladioničara, kretanja na berzi, demografski trendovi kao ni druge poznate tehnike koje govore kako će to biti 8. novembra u SAD:

Metodu zvanu Trinaest ključeva ka Bijeloj kući postavio je Allan Lichtman na osnovu studije svih američkih izbora od 1860. godine.

Pretpostavlja nešto u šta ljudi iz političkog marketinga kao i mnogi birači vjerovatno ne vjeruju – da o rezultatu izbora konačno odlučuje to kako se političari ponašaju i šta rade. Konkretnije u kakvoj situaciji je partija predsjednika koji odlazi.

Lichtman je sarađivao sa ruskim matematičarem i seizmologom Vladimirem Keilis – Borokem koji se u početku bavio teorijom predviđanja zemljotresa. On doduše nešto novo u seizmologiji nije ostvario ali je zato sa Lichtmanom otkrio tehniku koja je od svoje pojave osamdesetih godina ispravno prognozirala rezultat svih predsjedničkih izbora u SAD.

Na ovogodišnju Lichtmanovu prognozu upozorio je u septembru server lista The Washignton Post. Prije nekoliko dana ponovo su upitali profesora da li se na zaključku da “ključevi” govore u korist Donalda Trumpa nešto promjenilo. Dobili su negativan odgovor.

Ključeva je trinaest. Dovoljno je ako šest kaže „netačno“

 “Ključevi” su trinaest tvrdnji sa mogućom vrijednošću tačno/ netačno. Ako je tvrdnja tačna ide to u korist one partije koja brani mandat, ove godine to su demokrati. Ako je šest ili više tvrdnji netačno pobjeđuje izazivač. Ovo su ključevi:

 • Stranački mandat: Partija koja brani mandat pojačala je svoju poziciju na poslednjim izborima za Kongres i Senat. (Netačno)
 • Politička borba: U vladajućoj partiji nije bila teška borba za predsjedničku nominaciju (Tačno, Bernie Sanders nije bio ozbiljan rival)
 • Odbrana mandata: Kandiduje se trenutni predsjednik (Netačno)
 • Treća strana: Ne postoji ni jedan ozbiljan kandidat izuzev demokrata i republikanaca kao ni ozbiljna kampanja nezavisnog kandidata. (Netačno obzirom na podršku Gary Jonsona, u najmanju ruku zasada)
 • Kratkoročna ekonomika: Gospodarstvo nije za vrijeme kampanje u recesiji. (Tačno)
 • Dugoročna ekonomika: Realni ekonomski rast po glavi stanovnika tokom izbornog perioda isti ili viši nego rast tokom dva prethodna perioda. (Tačno)
 • Izmjena politike: Vladajuća stranka uradila je značajne izmjene na opštenarodnom nivou (Mjereći izborni period koji se završava netačno.)
 • Društveni nemir: Za vrijeme izbornog perioda nije bilo nikakvih društvenih nemira i nemira trajnijeg oblika (Tačno)
 • Skandal: Vladajuća strana nije bila zahvaćena stvarno velikim skandalom. (Tačno)
 • Inostrani/vojni neuspjeh: Vladajuća strana nije pretrpjela nikakav izraziti neuspjeh u vanjskoj politici ili vojnim pitanjima (Tačno)
 • Inostrani/vojni uspjeh: Vladajuća strana postigla izrazite uspjehe u vanjskoj politici ili vojnim pitanjima.(Netačno)
 • Karizma partije koja brani mandat: Kandidat partije je karizmatična ličnost ili narodni junak. (Netačn;, Lichtman ne pripisuje Clintonovoj ove atribute.)
 • Karizma izazivača: Kandidat – izazivač nije karizmatična ličnost niti narodni junak. (Tačno; ne pripisuje ni Trumpu.)

Lichtman dopušta da ovogodišnje “ključeve” nije bilo jednostavno vrednovati. “Donald Trump je razlog zbog čega je to bilo najteže od 1984. godine. Kandidata kao Trump nismo da sada imali – a upravo on može poremetiti formulu koja je vrijedila od 1860. godine,” kaže on.

Pritom ne možemo reći da on obožava Trumpa. To da Trumpova kandidatura nema presedan on dokazuje ovako: u SAD nikada nije kandidovao “serijski lažov”, koji bi podsticao na nasilje prema svome rivalu, pozivao strane sile da se umiješaju u američke izbore, izražavao simpatije diktatorskom režimu, kao i prijetio da će iranski brodovi ako se približe američkim biti “sravnjeni sa površinom”.

Pet “negativnih ključeva” je relativno jasno. Šesti faktor je “treća strana” A sa tim je problem.

Faktor Gary Johnson

U tenutku kada je Lichtman objavio prvu prognozu dosta dobro je stajao Gary Johnson, kandidat libertarijanaca – kada je Lichtman na osnovu svoga iskustva prepolovio njegove preferencije iz najboljeg istraživanja on je ipak ostao iznad 5% glasova.

To je već snaga koju Lichtman smatra ključnom. Šesta. Cvak, cvak, cvak, cvak, cvak, cvak – izazivač je otvorio šest brava, pobjeđuje Trump. Ili ipak ne?

Na koncu oktobra Johnsonove preferencije počele padati. Kratko pred izborima to nije neubičajeno ponašanje američkih birača – pragmatični birači napuštaju kandidate sa malim šansama i odlučuju se za nekog od dvojice favorita. To je optika manjeg zla. Međutim to je sada najključniji od trinaest ključeva. Kao praktično jedini može se još izmjeniti.

Nikada svoju prognozu nisam dopunjavao uslovima pod kojima će funkcionisata ali ove godine su dva”, rekao je Lichtman The Washington Postu krajem oktobra. “Uslov ‘treće strane’ kaže da Gary Johnson mora dobiti najmanje 5% glasova. On može pasti pod ovu granicu što bi predviđanje obrnulo,” rekao je Lichtman. (Pri pisanju ovg članka prema agregatnim istraćivanjima ima je Johnson 4,7% a Jil Steinova 2,1%. Lichtman se od tada nije izjašnjavao.)

Drugim uslovom je sam Trump. “Može se desiti kataklizma koja bi u izmjenila osnove naše politike. Ključevi su istorijski ukotvljeni ali ovi izbori pokazuju taj potencijal. A ja nemam kristalnu kuglu.”

idnes.cz

Ešref Zaimbegović
Autor 7.11.2016. u 10:00