Dr. Şarik Tara primio priznanje za životno djelo

tačno.net
Autor 27.1.2013. u 14:04

Dr. Şarik Tara primio priznanje za životno djelo

ISTANBUL, 26. januar 2013 – Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, Slovenija, je na svečanosti u Istanbulu uručio priznanje za životno djelo dr. Şariku Tari, utemeljitelju svjetski poznate grupacije ENKA Construction&Industry Co. Inc., Istanbul, Turska.

Priznanje su mu uručili počasni predsjednik Međunarodnog instituta IFIMES Stjepan Mesić, nekadašnji predsjednik Republike Hrvatske i potpredsjednik Savjetodavnog odbora instituta Zoran Živković, nekadašnji predsjednik Vlade Republike Srbije.

Prisutnima se na dodjeli priznanja obratio direktor instituta mr. sc. Zijad Bećirović.

Dr. Şarik Tara je se zahvalio na priznanju i naglasio, da je počašćen što je visoko priznanje primio iz ruku Stjepana Mesića i Zorana Živkovića, koje posebno poštuje i cijeni.

Rodio se u bogatoj porodici. Međutim, kao što su mnogi u to vrijeme morali napuštati svoja ognjišta učinila je to i porodica Şarika Tare. Tada 12-godišnji dječak, po nagovoru majke, odlučuje da sam preko Bugarske potraži svoju bolju budućnost u Turskoj. Dolazak u Tursku promijenio je život njemu i njegovoj porodici. Şarik Tara istovremeno je radio i školovao se. Nakon završetka fakulteta daleke 1957.godine osnovao ENKA Company, koja i danas uspješno radi i djeluje u preko 40 država svijeta.

Şarik Tara je prepoznatljivo i poštovano ime u poslovnim i društvenim krugovima ne samo u Turskoj nego i na Balkanu, Bliskom istoku, Rusiji i SAD-u. Za Şarika Taru se može reći, da predstavlja „lijepo lice Balkana i Bliskog istoka“. Pokazao je da Balkan i Bliski istok mnogo ponuditi suvremenom svijetu i istovremeno od njega i preuzeti.

Pored toga dokazao je, da je Republika Turska zemlja, koja nudi šanse svima, koji to žele iskoristiti. Zbog toga je i ovo priznanje priznanje ne samo Şariku Tari, nego i članovima njegove porodice, prijateljima, njegovim zaposlenima, koji više od pet decenija stvaraju imperij ENKA.

Na svečanosti su sudjelovali brojne javne ličnosti iz Turske te regija Balkana i Bliskog istoka, među kojima su bili političari, akademici i privrednici.

IFIMES

tačno.net
Autor 27.1.2013. u 14:04