Druga strana Sirije: Kršćani iz Alepa preživljavaju zahvaljujući pobunjenicima

tačno.net
Autor 21.9.2013. u 07:54

Druga strana Sirije: Kršćani iz Alepa preživljavaju zahvaljujući pobunjenicima

Dok medije preplavljuju užasavajuće priče o zločinima sirijskih pobunjenika, iz Alepa dolazi priča koja prikazuje drugačiju stvarnost. Naime, grupa starijih kršćana iz ovog grada preživljava upravo zahvaljujući pobunjenicima koji brinu o njima.

Oni odbacuju tvrdnje da su svi pobunjenici u Siriji džihadisti, koji, u namjeri da sruše režim Bashara al-Assada, ubijaju sve koji nisu ultrakonzervativni Suniti.

Između 20 i 30 posto stanovništva Alepa, nekada komercijalnog središta Sirije, bili su kršćani. Danas ih je ostao samo mali broj, jer je većina stanovništva pobjegla od brutalnih sukoba koji su zahvatili grad prije više od godinu dana.

Jedna grupa živi u crkvenom hostelu za siromašne u starom dijelu grada koji kontroliraju pobunjenici. Upravo oni štite ove ljude.

“Mnogi slušaju vijesti o tome kako su svi islamisti Al Kaide i kako proganjaju kršćane i Alawite, ali nije tako”, kaže 71-godišnja Georgette Juri.

Hostel je pod zaštitom Slobodne sirijske vojske i brigade Liwa al-Tawid.

“Svako jutro komandir brigade Abu Ammar nam donosi vreće hljeba, a svake dvije sedmice nam donose brašno, so, rižu i tjesteninu. Zahvaljujući borcima možemo se slobodno kretati”, kaže drugi stanovnik hostela, Michael Oberi, a Juri dodaje:

“Abu Ammar i njegovi ljudi brinu o nama. Ako su oni ti koji ubijaju kršćane, zašto bi štitili nas”.

(Foto: AFP)

Nekoliko metara dalje od hostela nalazi se štab brigade Liwa al-Tawid, gdje su novinari AFP-a sreli Abu Ammara.

“Kršćani nisu naši neprijatelji. Poslanik Muhamed ih je poštovao pa ih i mi poštujemo. Tako je bilo prije rata, a tako će biti i nakon njega”, rekao je.

Sunitski klerik Seij Abu Muhamed kaže da je za strah koji osjećaju kršćani kriva propaganda Assadovog režima.

“Mi nikada ne bismo povrijedili našu braću samo zato što su druge vjere”, kaže Abu Muhamed.

Iako priznaje da ima džihadista koji su ubijali kršćane, frustriran je zabludama zapadnog svijeta.

“Misle da smo svi vjerski fanatici ako imamo duge brade i molimo se bogu. Moraju znati da islam propovijeda mir i poštovanje”, zaključuje Abu Muhamed u razgovoru za AFP.

 

tačno.net
Autor 21.9.2013. u 07:54