Drugi dan žalosti u Makedoniji, najavljeni protesti

tačno.net
Autor 11.5.2015. u 09:23

Drugi dan žalosti u Makedoniji, najavljeni protesti

Foto: Reuters

Piše: Blagoja Kuzmanovski

Makedoniji je u ponedeljak drugi dan nacionalne žalosti u čast osmorice poginulih policajaca u akciji protiv naoružanih lica u Kumanovu. Zastave su na pola koplja, dok su svi sportski i politički skupovi otkazani. U ponedeljak uveče u Skoplju sa svećama u rukama, u crnoj i beloj odeći kao simbolom tuge za poginulim policajcima, građani i aktivisti koji nekoliko dana protestuju, skupiće se pred Vladom. Najavljeno je da će saopštiti poruku ujedinjenja, upućenu svim političarima koji vode državu.

Na sednici Saveta bezbednosti, održanoj u nedelju uveče, najoštrije je osuđeno narušavanje bezbednosti zemlje, čiji je cilj destabilizacija Makedonije, rekao je predsednik države Gjorge Ivanov posle sednice, na kojoj su osim redovnih članova, bili pozvani i lideri Socijaldemokratskog saveza Zoran Zaev, Demokratske unije za integaciju Ali Ahmeti i Demokratske partije Albanaca Menduh Tači. Ipak, Ahmeti i Tači nisu prisustvovali sednici, već su poslali njihove predstavnike. Ivanov je rekao da su sve institucije radile u saglasnosti sa njihovim nadležnostima i preduzeta je akcija čiji ji cilj bilo sprečavanje civilnih žrtava. Zbog toga su pretrpljene ljudske i materijalne žrtve, rekao je Ivanov.

“Ova grupa nema podršku niti u Makedoniji, niti u regionu. Znali smo da je sačinjena od ekstremnih kriminalnih pojedinaca. Nismo ih potcenilini u jednom trenutku i zato je akcija bila u tolikom obimu“, kazao je predsednik. Dodao je da je o aktivnostima grupe bio upoznat još početkom godine i da je o tome zemlja pismeno izvestila partnerske bezbednosne službe iz 17 zemalja EU i NATO, ali da to nije dalo rezultata. Ivanov kaže da je o ovome što se sada događa u zemlji, upozorio za vreme obraćanja u UN pre nekoliko meseci.

„Političkog dijaloga nema već predugo. Krajnje je vreme da lideri političkih partija počnu razgovarati o prevazilaženju političke krize“, rekao je Ivanov.Dodao je da je za pohvalu prisustvo lidera i predstavnika partija na sednici.

Prethodno je makedonski premijer Nikola Gruevski održao pres konferenciju na kojoj je saopštio da je operacija protiv naoružane grupe završena i da je u oružanim sukobima u Kumanovu poginulo osam policajaca.

“Pored ubijenih, ranjeno je još 37 policajaca. Najviše njih zadobilo je lakše povrede i lekari uveravaju da će se oni vrlo brzo vratiti svojim porodicama i na svoje dužnosti”, rekao je Gruevski.

Tridesetak napadača se bezuslovno predalo. “Uhapšeni su, biće izvedeni pred sud i sudiće im se po makedonskim zakonima i pred makedonskim sudovima”, rekao je Gruevski.

On je dodao da su pronađena tela 14 osoba za koje se pretpostavlja da su napadači. Na njihovoj identifikaciji se još uvek radi, rekao je Gruevski.

Makedonski premijer je rekao da je ovo do sada bila najteža operacija makedonske policije. Naveo je da su u akciji neutralisanja napadača, za koje Gruevski tvrdi da su planirali masovna ubistva, učestvovali policajci iz svih etničkih zajednica u zemlji.

Gruevski je naveo i da je bilo medija i pojedinaca koji su u javnost puštali mnoge spekulacije i neistine, a neki su otišli predaleko – pokušavajući da navuku gnev građana albanske nacionalnosti u Makedoniji. Oni, međutim nisu naseli na provokacije i teroristička grupa, kako je označava Gruevski, nije dobila njihovu podršku.

Premijer Makedonije je uputio poruku Albancima u Makedoniji.

“Ovo nije makedonsko-albanski sukob, već sukob ljudi koji ne žele dobro državi i njenim građanima. Sukob sa ljudima koji čuvaju državu, Ustav, ustavni poredak i bezbednost svih građana. Njihovo delovanje nosi samo štetu, kako za Makedonce, tako i za Albance u Makedoniji i regionu”, rekao je Gruevski.

Gruevski je uputio apel svima koji koriste ovakve događaje za dnevno-političke poene, da se uzdrže od toga barem dok traju policijske aktivnosti.

slobodnaevropa.org

tačno.net
Autor 11.5.2015. u 09:23