Drugi krug lokalnih izbora u Makedoniji

tačno.net
Autor 29.10.2017. u 10:18

Drugi krug lokalnih izbora u Makedoniji

foto: Tanjug

U 35 opština Makedonije se održava drugi krug izbora za gradonačelnike, na kojima Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) premijera Zorana Zaeva ima priliku da učvrsti lokalnu vlast.

U prvom krugu lokalnih izbora, održanom prije dvije sedmice, SDSM je ubjedljivo osvojio gradonačelnička mjesta u Gradu Skoplju i u 37 od ukupno 80 opština u Makedoniji, dok je konkurentski VMRO DPMNE dobio gradonačelnike u tri opštine.

Kandidati vladajuće SDSM i opozicione VMRO DPMNE bivšeg premijera Nikole Gruevskog boriće se u drugom krugu za gradonačelnička mjesta u 20 opština, od kojih je SDSM u prvom krugu imao prednost u 14, a VMRO DPMNE u šest.

U preostalim opštinama, najvećim dijelom u sjeverozapadnoj Makedoniji, za mjesto gradonačelnika boriće se stranke albanskog bloka. Protiv najveće albanske partije Demokratske unije za integraciju (DUI) Alija Ahmetija boriće se kandidati Alijanse za Albance Zijadina Sele i Pokreta Besa Bilala Kasamija koji su dogovorili koaliciju za drugi krug.

DUI je u prvom krugu osvojio gradonačelnička mjesta u dvije opštine, Demokratska partija Turaka u jednoj, dok su nezavisni kandidati postali gradonačelnici u dvije opštine.

Od ukupno 10 opština u glavnom gradu, Skoplju, predsjednici opština će danas biti birani u šest u kojima su u većini prednost u prvom krug imali kandidati SDSM koju podržava DUI.

U drugom krugu lokalnih izbora u Makedoniji za 35 gradonačelnika glasaće se na 1.517 biračkih mjesta koja će biti otvorena od 7 do 19 sati.

Pravo glasa ima ukupno 833.710 građana Makedonije. U šest skopskih opština pravo glasa ima 260.194, a u 26 drugih opština 573.616 glasača.

ba.n1info.com

tačno.net
Autor 29.10.2017. u 10:18

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija