Drugi krug predsedničkih izbora u Ukrajini

tačno.net
Autor 21.4.2019. u 10:07

Drugi krug predsedničkih izbora u Ukrajini

foto: RFE/RL

U Ukrajini su otvorena biračka mesta za drugi krug predsedničkih izbora na kojima građani biraju izmedju glumca i komičara Volodimira Zelenskog i aktuelnog predsednika Petra Porošenka.

prvom krugu izbora 31. marta, u kojem je učestvovalo 39 kandidata, Zelenski je osvojio 30 odsto glasova, a Porošenko 16 odsto.

Ankete sprovedene između dva kruga pokazuju da Zelenski ima prednost.

Zelenski (41) je popularnost stekao u televizijskoj komediji “Sluga naroda”, glumeći ukrajinskog predsednika koji se bori protiv korupcije. Kao i lik koji tumači, Zelenski je usmerio svoju kampanju na borbu protiv korupcije.

On je okrivio Porošenka za ekonomske teškoće u zemlji i za sveprisutnu korupciju.

U retkim intervjuima obećao je da će težiti bliskim vezama sa EU i NATO, ali je najavio i aktivnije pokušaje za reintegraciju pobunjenika koji kontrolišu istočne delove Ukrajine.

Zelenski nije vodio tradicionalnu političku kampanju, već je obilazio zemlju sa svojom humorističkom emisijom. U kampanji se više oslonio na društvene mreže nego na tradicionalne skupove, zbog čega ga je Porošenko nazvao “virtuelnim kandidatom”.

Porošenko (54) je postao predsednik 2014. godine. Zelenskog optužuje da nema jasan program i da mu nedostaje političkog iskustva potrebnog da zadrži Ukrajinu na prozapadnom kursu i da se odupre pokušajima Rusije da vrati tu zemlju u svoju orbitu.

Predsednik Ukrajine tvrdi da bi pobeda Zelenskog štetila bližoj ekonomskoj i političkoj saradnji Kijeva sa EU i da bi koristila Moskvi jer on ne bi bio u stanju da se odupre ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Porošenko sebe predstavlja kao lidera koji će se suprostaviti Rusiji. Na meti je kritika da je premalo uradio u borbi protiv korupcije i da nije predstavio jasnu strategiju za prekid sukoba sa proruskim separatistima na istoku zemlje.

RSE

tačno.net
Autor 21.4.2019. u 10:07

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija