Države suspendirale upotrebu aviona tipa Boeing 737 Max

tačno.net
Autor 12.3.2019. u 09:42

Države suspendirale upotrebu aviona tipa Boeing 737 Max

Foto: Boeing Company (EPA-EFE)

Singapur je suspendirao operacije svih aviona Boeing 737 max nakon što su takvu odluku donijele Kina i Indonezija nakon pada letjelice ovog tipa u Etiopiji.

Ovakvu odluku donio je i Vijetnam, koji je saopćio da avioni Boeing 737 neće dobiti licencu dok se ne utvrdi uzrok pada aviona.

Dan nakon što je putnički avion tvrtke Ethiopian Airlines pao nedaleko od Adis Abebe, kada je poginulo svih 157 putnika i članova posade, SAD je saopćio da su ti avioni sigurni za letenje.

Uprava za civilnu avijaciju Singapura (CAAS) saopćila je da ima puno otvorenih pitanja u vezi s letjelicom i padom.

“Tijekom ove privremene suspenzije, CAAS će prikupiti dodatne informacije i analizirati mogućnost rizika u vezi s avionom Boeing 737 max”, navodi se u saopćenju.

Istražitelji su na mjestu pada aviona pronašli obje crne kutije, koje će pružiti dodatne informacije o tome što se točno dogodilo.

Sve dok su crne kutije neoštećene uzrok nesreće mogao bi se brzo otkriti, iako je obično potrebno godinu dana da se završi istraga.

Ovo je druga nesreća Boeinga 737 Max 8, što je najnovija verzija ovog tipa aviona koja je u upotrebi od 2017. godine.

U oktobru prošle godine, “Boeing 737” indonezijske tvrtke Lion Air srušio se 13 minuta nakon polijetanja u Džakarti, kada je poginulo svih 189 putnika i članova posade.

RSE

tačno.net
Autor 12.3.2019. u 09:42