Državni sekretar SAD-a dolazi u Ukrajinu i Njemačku u jeku napetosti sa Rusijom

tačno.net
Autor 19.1.2022. u 08:29

Državni sekretar SAD-a dolazi u Ukrajinu i Njemačku u jeku napetosti sa Rusijom

foto: Avaz

Glavna tema Blinkenovih sastanaka u naredna dva dana u Kijevu i Berlinu bit će kriza u Ukrajini i rusko vojno gomilanje na ukrajinskoj granici.

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Antony Blinken doputovat će u zvanične posjete u Ukrajinu u Njemačku, a glavna tema njegovih razgovora bit će rusko gomilanje vojske na ukrajinskoj granici i načini mirnog prevazilaženja krize u toj regiji, javlja agencija Anadolija.

Glasnogovornik Pentagona Ned Price saopćio je da će Blinken u Ukrajinu doputovati u srijedu kako bi se sastao s ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim i ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dimitrijem Kulebom u nakani da potvrdi američku privženost zaštiti ukrajinskog suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti.

Price je kazao da će Blinker razgovarati i sa osobljem američke ambasade u Kijevu i razmotriti planove za diplomatsko osoblje u slučaju ruskog napada na Ukrajinu.

Razgovor sa američkim saveznicima

Dan kasnije u četvrtak, američki državni sekretar Blinken otputovat će u Berlin kako bi se sastao s američkim saveznicima i razgovarao o pregovorima sa Rusijom i strogim sankcijama u slučaju da se Rusija odluči za napad na Ukrajinu.

“Blinken će se u Berlinu sastati i sa njemačkog ministricom vanjskih poslova Annalenom Baerbock, kao i sa šefovima diplomacija Velike Britanije, Francuske i Njemačke koje sa SAD-om čine takozvanu Transatlantsku četvorku“, kazao je Price.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 19.1.2022. u 08:29