Dva člana Nobelove skupštine upleteni u skandalu

tačno.net
Autor 7.9.2016. u 09:31

Dva člana Nobelove skupštine upleteni u skandalu

Dva člana Nobelove skupštine koja dodjeljuje Nobelovu nagradu za medicinu povući će se s te dužnosti jer su upleteni u skandal u vezi ljekarskih pogreški, rekao je u utorak član skupštine.

“Kriza povjerenja je tolika, da ćemo ih zatražiti da napuste Nobelovu skupštinu”, rekao je sekretar te skupštine Thomas Perlmann za švedsku agenciju TT.

Harriet Wallberg, bivša direktorica Instituta Karolinska (KI), uglednog švedskog medicinskog fakulteta, i njezin nasljednik Anders Hamsten, dvoje su od 50 članova Nobelove skupštine, profesora tog fakulteta, koji potvrđuju izbor laureata koje predloži peteročlani Nobelov odbor za medicinu. Upleteni su u skandal koji je izbio zbog operacija italijanskog hirurga Paola Macchiarinija. Dvoje njegovih pacijenata je umrlo, a treći je završio u jako lošem zdravstvenom stanju.

Wallberg je bila direktorica Instituta Karolinska kada je Macchiarini zaposlen, što se sada smatra velikom pogreškom, a Hamsten nije na vrijeme shvatio ozbiljnost skandala. Italijanski profesor, koji se proslavio 2011. presađivanjem umjetnog dušnika prekrivenog matičnim stanicama, prvim na svijetu, izveo je u Stockholmu tri operacije. Dvoje od troje operiranih umrli su, a treći se nakon toga morao nekoliko godina liječiti.

Nekoliko istraga, u institutu i u medijima, otkrilo je da nije poštivao medicinska i etička pravila. Švedska policija pokrenula je protiv njega istragu zbog ubistva. Perlmann je rekao da ni Wallberg ni Hamsten, koji po statutu Nobelove skupštine ne mogu biti otpušteni, nisu sudjelovali u izboru dobitnika Nobelove nagrade za medicinu 2016. Ime dobitnika bit će objavljeno 3. oktobra.

n1.ba

tačno.net
Autor 7.9.2016. u 09:31