Dva lica Grčke: Dok narod gladuje, vladajući slave preuzimanje predsjedanja Europskom unijom

tačno.net
Autor/ica 8.1.2014. u 08:47

Dva lica Grčke: Dok narod gladuje, vladajući slave preuzimanje predsjedanja Europskom unijom

U Ateni će se održati svečanost povodom Grčkog preuzimanja predsjedanja Europskom unijom, iako je ta zemlja predsjedanje počela 1. siječnja.

U Ateni su mjere sigurnosti na visokom stupnju, zbog nemira u toj zemlji uzrokovanih siromaštvom. U sposobnost Grčke da predsjeda Europskom unijom jer je zemlja s najvećim financijskim problemima, sumnja Njemačka, dok je predsjednik Europske komisije Barroso izrazio podršku grčkim vlastima.

Grčka je preuzela predsjedanje Europskom unijom i, ohrabrena naznakama da će nakon iznimno duboke krize, štednje, prosvjeda i štrajkova ove godine napokon ugledati tračak svjetla na kraju tunela, najavila da zbog teškog gospodarskog stanja u zemlji neće samo ‘odrađivati’ posao do sljedećeg, talijanskog predsjedništva.

Objavljujući svoje prioritete za šest mjeseci tijekom kojih će biti na kormilu Europske unije, Grčka je na prvo mjesto stavila borbu protiv ekonomske i financijske krize, potom pitanje migracija i upravljanja granicama, te pomorsku politiku. Proširenje nije među njezinim prioritetima, ali upravo pod grčkim predsjedanjem Srbija će 21. siječnja početi pristupne pregovore.

Po pitanju ekonomske krize, naglasak će biti stavljen na rast, zapošljavanje – u trenutku u kojem su stope nezaposlenosti u više zemalja EU-a dosegle povijesne rekorde, poglavito kada se radi o nezaposlenosti mladih, te na koheziju. Grčka također stavlja naglasak na inicijative i akcije za zaustavljanje rasta nezaposlenosti te poticanje stvaranja radnih mjesta, te kaže kako bi zbog naraslog nepovjerenja građana trebalo reafirmirati ulogu EU-a u njihovim “srcima i dušama”.

Konačno, analitičari ipak ocjenjuju da se od Grčke, koja na čelu EU-a nasljeđuje Litvu, ne očekuju velika djela već uglavnom da “drži vodu” do sljedećeg predsjedanja. Smisao grčkog predsjedanja Europskom unijom doveli su u pitanje dvojica njemačkih parlamentaraca, Klaus-Peter Wilsch i Frank Schaeffler, koji su prije nekoliko mjeseci za Bild kazali da vjeruju da bi Grčka trebala preskočiti predsjedanje, koje će ju stajati 100 milijuna eura koje će ponovno trebati posuditi.

Ipak, nakon što je gotovo završila u stečaju i prošle godine skoro bila izbačena iz eurozone, Grčka se zadržala na površini pozitivnijim gospodarskim vijestima posljednjih mjeseci, a u proračunu za 2014. potvrdila je da će izaći iz šestogodišnje recesije s rastom od 0,6 posto sljedeće godine.

index.hr

tačno.net
Autor/ica 8.1.2014. u 08:47