Dvadeset do trideset godina ne moramo se briniti za češku autoindustriju, proizvodnja se neće nikuda prebacivati, kaže Jahn

tačno.net
Autor/ica 23.10.2015. u 11:39

Dvadeset do trideset godina ne moramo se briniti za češku autoindustriju, proizvodnja se neće nikuda prebacivati, kaže Jahn

Foto: HN – Matej Slávik

Nema se kuda prebacivati: Prema Martinu Jahnu nema automobilska industrija mnogo alternativa u odnosu na Češku

Piše: Roman Šitner
Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović 

Skoro četvrtina češkog izvoza otpada na automobile i njihove dijelove. Osim toga ova industrijska grana  je izložena velikim oscilacijama. Međutim predsjednik Udruženja automobilske industrije Martin Jahn smatra da ne postoje razlozi za bojazan.

“Ja ne mislim da u Češkoj postoji fatalna zavisnost na automobilskoj industriji. Naprotiv to je prije svega dobra osnova za budućnost,” kaže Jahn. On objašnjava da se ne boji da bi se postojeće proizvodnja mogla u budućnosti prebaciti u zemlje sa jeftinijom radnom snagom.

“Proizvodnja automobila zahtjeva ekstremno visoko  ulaganje kapitala tako da je nije jednostavno nekuda prebacivati” kaže Jahn i dodaje da se u Češkoj poslednjih godina masovo investira, izgrađene su nove i moderne tvornice automobila.

Tvornice Hyundaia ili TPCA kao i modernizovane  proizvodne linije Škode u Mladoj Boleslavi i Kvasinama spadaju među najmodernije u Evropi. Biće potrebno dvadeset do trideset godina da se ti kapaciteti amortizuju. Za to vrijeme, smatra Jahn, nema smisla razmišljati o preseljavanju proizvodnje.

“Za to vrijeme se ne moramo bojati. A potom je pitanje kuda bi se ta proizvodnja uopšte mogla prebaciti?” pita se Jahn. Prema njegovom mišljenju Češka nema alternativu. Ona za investitore ima čitav niz prednosti. A glavna prednost je orijentacija na automobilsku industriju.

Češka ima dovoljno stručnjaka i proizvođača dijelova. Uz to je češka plata još uvijek konkurentna. Tri puta je niža nego u Njemačkoj a malo niže je nego u Slovačkoj. U poređenju sa Rumunijom Češka je bliže kupcima u Evropi.

Povećana prodaja automobila u Evropi

Prodaja automobila u Evropi ove godine raste ali se poslednjih sedmica pojavila bojazan da prodaja ne počne opadati. Razlogom je bila afera sa emisijama otpadnih gasova u koju je upleten koncern Volkswagen čijim sastavnim dijelom je i Škoda. Tržište se bojalo da će kupci odložiti kupovinu novih auta dok se ne razjasni da li su radili i ostali proizvođači automobila.

Međutim, prema podacima o prodaji auta u Evropi u septembru, kada se u poslednjoj sedmici o aferi već znalo, prodaja je stabilna. A i podaci za oktobar ne pokazuju da bi prodaja počela opadati. Auta se i dalje prodaju.

Branša je međutim u osnovi zavisna na snazi ekonomike. U poslednjoj dekadi u Evropi se godišnje prodaje između 13 i 18 miliona auta. Lani je to bilo 15 miliona.

Prema Jahnovom mišljenju Češka bi se ipak trebala pripremati i na lošija vremena. To do sada nije bio slučaj zato što je u doba najslabijih prodaja u Evropi u Češkoj počela proizvodnja u novoj tvornici Hyundai.

TPCA i Škodi je pomoglo to što su nudili jeftinija auta a njihovu prodaju još je ubrzalo premiranje šrotovanja starijih auta u nizu evropskih zemalja. Na osnovu toga proizvođači dijelova u Češkoj proširivali su postojeće tvornice ili gradili nove. Međutim u budućnosti može doći period u kome se pad tržišta automobila neće moći izravnati novim projektima.

Sada je češka automobilska industrija na istorijskom rekordu. Lani je učestvovala sa 7,4% u češkom bruto društvenom proizvodu. Ove godine očekuje se proizvodnja za više nego bilion čeških kruna (oko 37 milijardi EUR prim.prev.) a samo za prva tri kvartala u Češkoj je proizvedeno 978 hiljada motornih vozila što je 4% više nego lani. Automobilska industrija učestvuje sa 23,4% u češkom izvozu.

ihned.cz

tačno.net
Autor/ica 23.10.2015. u 11:39