Dvije Koreje pregovaraju o zoni Kaesong

tačno.net
Autor 14.8.2013. u 12:02

Dvije Koreje pregovaraju o zoni Kaesong

Pregovori koji se će se održati u srijedu na granici Sjeverne i Južne Koreje mogli bi odrediti sudbinu zajedničkog industrijskog parka Kaesong iz kojeg su Sjevernokorejanci još u travnju povukli svoje radnike.

„Osjećamo veliku odgovornost da pođemo na razgovore“, potvrdio je južnokorejski izaslanik Kim Ki-Woong prije odlaska iz Seoula za Kaesong, koji se nalazi 10 kilometara unutar sjevernokorejskog teritorija.

„Pokušat ćemo postignuti najbolje od onog što se očekuje“, dodao je.

Udruga koja predstavlja vlasnike 123 južnokorejskih tvrtki sa sjedištem u Kaesongu priopćila je dan ranije kako je došlo vrijeme za postizanje dogovora, ali i sklapanje trajnog sporazuma o nastavku poslovanja.

“Ovaj put naša Vlada i vlasti na Sjeveru moraju postići dogovor o ponovnom otvaranju Kaesonga bez iznimke“, navodi se u priopćenju.

Otvoren prije devet godina kao rijedak simbol suradnje dviju Koreja, industrijski park Kaesong je ključan izvor zarade za Sjever i odluka da se zatvori mnoge je promatrače iznenadila.

Projekt je uspio prebroditi prethodne krize između Sjevera i Juga bez ozbiljnih poremećaja, ali je na kraju pao kao žrtva povećane napetosti nakon odluke Sjeverne Koreje da izvede treći nuklearni pokus u veljači.

Sjeverna Koreja prvotno je zabranila pristup parku, a zatim povukla svoju radnu snagu koja broji 53.000 radnika koji su radili u južnokorejskim tvrtkama.

Razgovorima će dominirati isto pitanje koje je na mrtvoj točki prethodnih šest rundi: južnokorejski zahtjev da sjeverni susjedi pruže obvezujuće jamstvo da neće ponovno zatvoriti Kaesong u budućnosti.

Američka inicijativa

I Sjedinjene Države će idućeg tjedna nastaviti svoje diplomatske napore u vezi sa sjevernokorejskim pitanjem šaljući izaslanika u Kinu, u Južnu Koreju i u Japan, zemlje koje su partneri Washingtona u toj međunarodnoj krizi.

Robert King, posebni izaslanik za ljudska prava u Sjevernoj Koreji posjetit će redom Peking, Seul i Tokio od 19. do 29. kolovoza, priopćio je u utorak State Department.

King će u tim trima prijestolnicama razgovarati s Vladinim dužnosnicima i s organizacijama civilnog društva.

U Pekingu će se sastati i s predstavnicima UN-ova Visokog povjerenstva za izbjeglice (UNHCR) u Kini i Svjetskog programa za hranu (PAM), dok će se u Seulu taj diplomat susresti sa Sjevernokorejcima koji žive u Južnoj Koreji.

Nakon porasta napetosti u veljači kada je Pjongjang izveo svoj treći nuklearni pokus i zaprijetio SAD-u nuklearnim udarom, stanje se smirilo između dviju zemalja koje nemaju diplomatskih veza nego komuniciraju preko Švedske i diplomatskog kanala u UN-u.

Washington tvrdi da je spreman nastaviti pregovore sa Sjevernom Korejom uz uvjet da ta zemlja obeća da će odustati od svog nuklearnog programa.

I Kina je za nastavak šesterostranih (Kina, dvije Koreje, Japan, Rusija i SAD) pregovora o sjevernokorejskom nuklearnom programu koji je prekinut 2009. i poput Washingtona se zauzima za „nuklearno razoružanje korejskog poluotoka“ koji je podijeljen popola nakon Drugog svjetskog rata.

Washington je trenutačno u sporu sa Sjevernom Korejom zbog toga što od studenog 2012. drži u pritvoru američkog državljanina korejskog podrijetla Kennetha Baea, osuđena na prisilni rad, koji je zbog problema sa zdravljem primljen u bolnicu.

State Department traži da ga se „odmah pusti na slobodu“.

aljazeera

tačno.net
Autor 14.8.2013. u 12:02

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija