Dvije zemlje koje su pod sankcijama EU i SAD-a dogovorile saradnju

tačno.net
Autor 12.6.2022. u 09:25

Dvije zemlje koje su pod sankcijama EU i SAD-a dogovorile saradnju

foto: N1

Iran i Venezuela složili su se oko proširenja saradnje tokom posjete venezuelanskog predsjednika Nicolasa Madura Iranu.

Dogovor o saradnji potpisan je u subotu na sljedećih 20 godina, objavljeno je na Twitteru.

“Neraskidivo prijateljstvo za budućnost naših naroda”

“Vjerujemo da će između nas dvoje rasti neraskidivo prijateljstvo za budućnost naših naroda”, rekao je Maduro obraćajući se iranskom predsjedniku Ebrahimu Raisiju. Dok je Raisi, pak, govorio o strateškim odnosima dviju zemalja.

Saradnja će se, prema riječima oba predsjednika, produbiti u sektorima energetike, financija, obrane, proizvodnje hrane i turizma.

Oboje su također naglasili otpor „imperijalističkim agresijama” s obzirom na međunarodne sankcije uvedene njihovim zemljama.

Obje zemlje pod sankcijama

Obje zemlje koje proizvode naftu suočavaju se sa sankcijama SAD-a i EU-a. Iran je jedan od najbližih suradnika Madurovog plama koji SAD-a i druge zemlje ne priznaju kao legitimnu.

Venezuela je godinama u teškoj političkoj i ekonomskoj krizi. Nedostaje hrane, lijekova i goriva, iako ta južnoamerička država ima najveće rezerve nafte na svijetu.

Iranska vlada izrazila je solidarnost s Venezuelom te je u međuvremenu poslala nekoliko naftnih tankera i teretnjaka s hranom. Prije gotovo dvije godine, SAD je zaplijenio četiri tankera s iranskom naftom za Venezuelu.

N1

tačno.net
Autor 12.6.2022. u 09:25