Dvije žrtve uragana u Louisijani

tačno.net
Autor 31.8.2021. u 08:44

Dvije žrtve uragana u Louisijani

Foto: MICKEY WELSH, MONTGOMERY ADVERTISER/USA TODAY NETWORK

Najmanje dvije osobe su poginule, a više od milion stanovnika širom Louisiane i Mississippija je bez struje nakon udara uragana Ida koji je oslabio u tropsku oluju, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na AP.

U New Orleansu se utopio vozač, dok je u Batton Rougeu oboreno stablo pogodilo jednu osobu. Christina Stephens, glasnogovornica guvernera Louisiane Johna Bela Edwardsa, rekla je da će zbog obima razaranja „biti mnogo više potvrđenih žrtava“.

I Edwards je u intervjuu za kablovsku mrežu MSNBC upozorio da će broj žrtava vjerovatno rasti. Rekao je i da gotovo niko u Louisijani nema struju, te da je poremećeno i snabdjevanje vodom.

Guverner je na Twitteru također objavio da je angažirano 1.600 ljudi za spasilačke operacije.

Obimne spasilačke akcije

Spasilačke ekipe u čamcima i helikopterima pokušavaju doći do stanovnika Louisijane koji su zarobljeni u poplavama. Građani su zaglavljeni na krovovima ili u potkrovljima, a na društvenim mrežama objavljuju svoje adrese za spasilačke ekipe, prenosi Glas Amerike (VOA).

Mnogi putevi u Louisiani su neprohodni, a u nekim mjestima su prekinute telefonske veze, zbog čega još nije poznat obim pričinjene štete.

Hitna služba New Orleansa upozorila je građane da ne izlaze i da je situacija i dalje veoma opasna. Cijeli grad je u nedelju ostao bez struje, nakon što je uragan pogodio kopno na 16. godišnjicu Katrine.

AJB

tačno.net
Autor 31.8.2021. u 08:44