Dvoje mrtvih u snažnom tajfunu na Filipinima

tačno.net
Autor 11.5.2015. u 09:18

Dvoje mrtvih u snažnom tajfunu na Filipinima

Foto: Reuters

Nacionalna agencija za katastrofe objavila je da su dvojica muškaraca poginula od strujnog udara jer su usred najžešće oluje u gradu Aparriju skidali metalni krov s kuće

MANILA – Tajfun Noul ubio je dvije osobe na sjeveroistočnome kraju Fililpina, a snažan vjetar i kiša ruše kuće pa je više od tri tisuće stanovnika moralo biti evakuirano.

Pošto je došao do kopna, tajfun je donekle oslabio pa je brzina vjetra u ponedjeljak pala na 160 km na sat, a u središtu tajfuna ima naleta i do 195 km/h. Očekuje se da se oluja u utorak premjesti na sjever i uputi prema središnjem dijelu Japana, objavili su filipinski meteorolozi.

Britanska agencija za procjenu opasnosti od tropskih oluja spustila je Noula u ponedjeljak u tajfun četvrte kategorije, a bio je u petoj.

Do filipinskog je kopna stigao u nedjelju, a udario je 400 km sjeverno od glavnoga grada Manile, u polja riže i kukuruza pokrajine Cagayana. Vjetar je rušio stabla i dalekovode pa su mnogi dijelovi te pokrajine ostali bez struje.

»Tajfun se udaljio, ali naš je problem sada kako popraviti uništeno. Manje kuće u našim siromašnim mjestima na obali teško su stradale«, rekao je u radijskom intervjuu Darwin Tobias, gradonačelnik Santa Ane u Cagayanu.

Nacionalna agencija za katastrofe objavila je da su dvojica muškaraca poginula od strujnog udara jer su usred najžešće oluje u gradu Aparriju skidali metalni krov s kuće.

Vlasti su objavile da je prije tajfuna više od 3.400 stanovnika pokrajina Cagayana i Isabele smješteno u evakuacijske centre u školama, sportskim dvoranama i gradskim vijećnicama.

novilist.hr

tačno.net
Autor 11.5.2015. u 09:18