Dvostruka pakistanska igra

Mirjana Rakela
Autor 4.1.2018. u 09:37

Dvostruka pakistanska igra

Bijela kuća pozvala je Pakistan da mora uraditi daleko više u borbi protiv terorizma, te najavila “specifične akcije” u roku od 48 sata kako bi izvršila pritisak na službeni Islamabad.

Poruka je stigla nakon što je američka veleposlanica u Ujedinjenim narodima Nikki Haley (Niki Hejli) rekla da postoje jasni razlozi zbog kojih bi administracija predsjednika Sjedinjenih Država Donalda Trumpa (Tramp) mogla povući 255 milijuna dolara pomoći Pakistanu.

“Pakistan već godinama vodi dvostruku igru. Radi s nama, ali i pruža utočište teroristima koji napadaju naše vojnike u Afganistanu. Takva igra je za ovu administraciju neprihvatljiva”, rekla je Haley u svjetskoj organizaciji.

Pakistanska veleposlanica Maleeha Lodhi (Malia Lodi) odgovorila je da borba njene zemlje protiv terorizma nije zasnovana na pomoći, već na principima nacionalne sigurnosti.

“Najviše smo pridonijeli i žrtvovali u borbi protiv međunarodnog terorizma i proveli najveću protuterorističku operaciju bilo gdje u svijetu u pakistanskim plemenskim područjima”, rekla je Lodhi.

Prethodno su Islamabad i Washington izmijenili optužbe oko borbe protiv terorizma, a Pakistan je kritizirao tweet predsjednika Trumpa koji je optužio Pakistan za “laži i prijevare” i pružanje utočišta za teroriste.

Pakistanski Komitet za nacionalnu sigurnost smatra da je kritika Sjedinjenih Država uslijedila zbog neuspjeha Amerike da pobjedi talibane u 16 godišnjem ratu u Afganistanu.

U saopćenju se kaže da “okrivljavanje saveznika zasigurno ne služi zajedničkom cilju postizanja trajnog mira u Afganistanu i regiji”.

U međuvremenu, ured premijera Shahida Khaqana Abbasija (Šahid Hakan Abasi) objavio je da će Islamabad ostati predan konstruktivnoj ulozi u mirovnom procesu u unatoč “neopravdanih optužbi”.

Pakistanski premijer upozorava da su pravi izazovi u Afganistanu politički sukobi, masovna korupcija, rast proizvodnje droga i širenje područja koja nisu pod kontrolom vlasti i u kojima djeluju međunarodne terorističke organizacije koje predstavljaju izravnu prijetnju Afganistanu, njezinim susjedima, i regiji.

U prvom tweetu u 2018. američki predsjednik Trump napisao je da je bila “ludost što je SAD dao Pakistanu više od 33 milijarde dolara pomoći tijekom proteklih 15 godina”, a oni “nisu dali ništa osim laži i prijevare, misleći da smo budale”.

Trump: Ludost što je SAD dao Pakistanu toliki novac

Trump: Ludost što je SAD dao Pakistanu toliki novac

Bijela kuća potvrdila je kako će nastaviti sa zadržavanjem 255 milijuna dolara vojne pomoći Pakistanu zbog odbijanje Islamabada da se suoči s terorističkim mrežama.

Administracija je “privremeno zaustavila davanje sredstava, koji su dio paketa potpore od 1,1 milijarde dolara koje je Kongres odobrio u 2016. godini”.

Pakistanski ministar obrane Khurram Dastgir Khan (Kuram Dastagir Kan) uzvratio je na kritike podsjećanjem kako je Islamabad “kao protuteroristički saveznik omogućio SAD-u komunikaciju kopnenim i zračnim snagama i vojne baze za borbu protiv Al-Qaede (Al Kaida) tijekom posljednjih 16 godina, no Sjedinjene Države uzvratile su nepovjerenjem”.

Afganistanski ambasador u UN-u Hamdullah Mohib (Hamdulah) pozdravio je Trumpov tweet i rekao da Pakistan “dobiva sredstva za borbu protiv terorista, ali nije uništio njihova utočišta iz kojih izvode napade na Afganistan”.

No, Kina je podržala Pakistan tvrdeći da je pridonio globalnim antiterorističkim naporima.

Predsjednik Trump i potpredsjednik Mike Pence (Majk Pens) i ranije su optuživali Islamabad da podržava terorističke grupe, te su zahtijevali od Pakistana aktivno djelovanje protiv talibana i Haqqani (Hakani) mreže.

Od kolovoza, kada je američki predsjednik objavio strategiju za Afganistan, povećan je broj američkih zračnih napada u pograničnom području između Pakistana i Afganistana.

RSE

Mirjana Rakela
Autor 4.1.2018. u 09:37