Egipat: Grupno silovanje demonstrantkinje na trgu Tahrir

tačno.net
Autor 4.2.2013. u 16:09

Aktivisti kažu da islamističke siledžije pokušavaju da ovim diskredituju proteste, prenio je AFP.

Na internetu je objavljen videosnimak koji prikazuje grupno silovanje na kairskom trgu Tahrir. Snimak ukazuje na horor kroz koji prolaze političke aktivistkinje na protestima u Egiptu.

Aktivisti kažu da islamističke siledžije pokušavaju da ovim diskredituju proteste, prenio je AFP.

Egipatski aktivisti objavili su šokantan videosnimak, na kome se vidi kako jedna grupa muškaraca siluje ženu na trgu Tahrir u Kairu. Prošle sedmice bilo je više napada na žene demonstrante, od kojih su najmanje 20 bile žrtve seksualnog zlostavljanja.

Na snimku, snimljenom sa daljine, vidi se razularena masa kako se tuče oko žrtve, iako se ona ne vidi. Snimak prati komentar spikera koji u detalje opisuje šta se dešava.

Snimak je objavila grupa “Operacija borbe protiv seksualnog zlostavljanja”, koja je formirana u novemberu 2012. godine s ciljem borbe protiv nasilja nad ženama.

Ova grupa smatra da se seksualno nasilje koristi da bi odvratilo žene da učestvuju u protestima. “Ovo je političko pitanje. Osnovni cilj je uklanjanje žena iz javnosti”, rekao je Engi Gozlan iz te grupe.
Patrolirajući ulicama, noseći letke i pružajući fizičku i psihološku pomoć žrtvama, ova grupa jedna je od nekoliko koja pokušava da se izbori sa sve češćim seksualnim napadima na žene demonstrante u Egiptu.

RSE

Foto: Mona Sosh

tačno.net
Autor 4.2.2013. u 16:09