Egipat: Hiljade demonstranata ponovo na ulicama protestiraju protiv vojnog udara

tačno.net
Autor 21.2.2014. u 13:49

Egipat: Hiljade demonstranata ponovo na ulicama protestiraju protiv vojnog udara

Povodom Dana studenata, hiljade egipatskih srednjoškolaca i studenata okupilo se na masovnim demonstracijama širom Egipta, a strahuje se da bi napeta situacija mogla prerasti u nove sukobe sa policijom

Na poziv Nacionalne alijanse protiv vojnog udara u Egiptu, povodom međunarodnog Dana studenata, u nekoliko većih gradova Egipta održavaju se masovne demonstracije pod nazivom „Studenti, predvodnici revolucije“, javlja Anadolu Agency (AA).

Hiljade egipatskih studenata i srednjoškolaca odazvalo se mirnim demonstracijama u Kairu, Aleksandriji i drugim većim gradovima.

Demonstranti osuđuju vojni udar izveden u julu prošle godine i pozivaju na očuvanje demokratskih vrijednosti u zemlji.

Poslana je poruka podrške svrgnutom predsjedniku Mohammedu Morsiju i uhapšenim pripadnicima Muslimanskog bratstva (Ihvan), kao i oštre kritike na račun aktuelnog ministra odbrane Abdela Fattaha al-Sisija i egipatskih snaga sigurnosti.

„Nije problem Ihvan, već gaženje naroda“, „Rabia je simbol otpora“, najčešće su uzvikivane parole demonstranata, koji od privremene vlasti traže hirtno oslobađanje uhapšenih članova i vođa Ihvana.

Na skupu u Aleksandriji policija je pokušala razbiti demonstracije, što je izazvalo sukob sa demonstrantima.

Policija u svim gradovima koristi suzavce i situacija je veoma napeta i strahuje se da bi moglo doći do eskalacije sukoba između policije i demonstranata.

tačno.net
Autor 21.2.2014. u 13:49

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija