Egipat isključen iz Međuparlamentarne unije (IPU)

tačno.net
Autor 7.10.2013. u 13:08

Egipat isključen iz Međuparlamentarne unije (IPU)

Međuparlamentarna unija (IPU), globalna organizacija državnih parlamenata, suspendovala je članstvo Egipta u toj organizaciji, budući da ta zemlja od vojnog udara trećeg jula kojim je svrgnut prvi demokratskim putem izabrani predsjednik Muhammed Mursi, nema funkcionalan parlament, dok su u članstvo primljene Somalija i Butan

Međuparlamentarna unija (IPU), globalna organizacija državnih parlamenata, suspendovala je članstvo Egipta u toj organizaciji, budući da ta zemlja od vojnog udara trećeg jula kojim je svrgnut prvi demokratskim putem izabrani predsjednik Muhammed Mursi, nema funkcionalan parlament, dok su u članstvo primljene Somalija i Butan, javlja Anadolu Agency (AA).

Tokom održavanja 129. Kongresa IPU-a, koji je danas počeo u Genevi, donesena je odluka da Egipat bude isključen iz članstva, ali će ta zemlja ponovo biti član nakon formiranja parlamentarne skupštine.

U saopćenju IPU-a navedeno je da svaka zemlja koja želi biti članica unije mora, prije svega, imati funkcionalan parlament. IPU i dalje pruža snažnu podršku egipatskom narodu na putu prema izgradnji stabilne demokratije i otvorenog društva.

Također se dodaje da će IPU i dalje pratiti sva dešavanja u Egiptu napominjući da bi Egipat mogao ponovo postati član unije nakon demokratskih izbora i formiranja parlamenta.

S druge strane, IPU je saopćio da su u članstvo primljene Somalija koja je u avgustu 2012. godine dobila parlament nakon 20-godišnjeg građanskog rata i Butan gdje je parlament osnovan 2008. godine.

tačno.net
Autor 7.10.2013. u 13:08