Egipat: Istorijska objava produženja Sueckog kanala

tačno.net
Autor 6.8.2015. u 09:23

Egipat: Istorijska objava produženja Sueckog kanala

Egipat će u četvrtak objaviti veliko produženje Sueckog kanala, mega projekat koji se smatra kamenom temeljcem napora predsjednika Abdel-Fattaha el-Sissija da obnovi nacionalni ponos i oživi ekonomiju nakon višegodišnjih nemira.

Inauguracija iz 1869. godine kanala koji povezuje Crveno more s Mediteranom pozdravljena kao ulazak u moderna vremena, a nacionalizacija iz 1956. godine vodotoka kojim su dotad upravljali Britanci i Francuzi predstavljena je kao odlučni raskid Egipta s kolonijalnom prošlošću. To je izazvalo četvrti od četiri rata s Izraelom, uključujući i ofanzivu iz 1973. godine pokrenutu preko kanala koju Egipćani slave kao svoju najveću vojnu pobjedu, podsjeća AP.

Vlada se nada još jednom istorijskom događaju u četvrtak, kada objavi 8,5 milijardi dolara vrijedan projekat produženja vodotoka koji isključivo finansiraju Egipćani, bez strane pomoći. Mediji i vladini simpatizeri neumorno su ponavljali istu poruku – nakon četiri godine nemira i svrgavanja dvojice predsjednika, Egipat se vraća normalnom životu.

RSE

Tagovi:
tačno.net
Autor 6.8.2015. u 09:23

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija