Egipat: sukob policije i Morsijevih pristalica

tačno.net
Autor 7.10.2013. u 08:04

U protestima u Egiptu sukobili su se policija i Morsijeve pristalice

Egipatske vlasti tvrde da je najmanje 51 osoba ubijena, a 268 povrijeđeno u sukobima između snaga sigurnosti i pristalica svrgnutog predsjednika Mohameda Morsija u više gradova širom zemlje, prenosi tamošnja agencija MENA izjavu Khaleda al-Khatib, šefa Odjela za hitnu pomoć pri Ministarstvu zdravlja.

Sukobi su se desili u vrijeme obilježavanja 40. godišnjice pobjede egipatske vojske u ratu protiv Izraela. Isti izvor tvrdi da je najviše stradalih bilo u Kairu i provinciji Giza.

Partija organizacije Muslimansko bratstvo – Stranka slobodne i pravde zahtijeva međunarodnu istragu o ubistvima. Oni odgovornim smatraju glavnokomandujućeg vojskom generala Abdel-Fattah al-Sisia i ministra unutrašnjih poslova Mohamed Ibrahim.

Nasilje se desilo u nekoliko provincija, a nakon što se policija sukobila sa prosvjednicima koji su marširali uzvikujući parole protiv vojske i generala Sisija.

U Kairu je policija ispaljivala suzavac na prosvjednike u pokušajima da ih sklone sa Tahriri trga. Neki su upucani, a neki su povrijeđeni od suzavca. Suzavac je korišten i na drugim mjestima u Kairu gdje su bili okupljeni prosvjednici.

Demonstracije su blokirane i u gradu Dokka u provinciji Giza, gdje također ima ubijenih i povrijeđenih. Slično je bilo i u Suecu, gradu Qalioubiya, Shubra al-Kheima, Alexandriji, u gradovima u provincijama Assiut i Sohag.

tačno.net
Autor 7.10.2013. u 08:04