Egipatske snage sigurnosti uhitile vođu Muslimanske Braće, Mohameda Badiea

tačno.net
Autor 20.8.2013. u 07:54

Egipatske snage sigurnosti uhitile vođu Muslimanske Braće, Mohameda Badiea

Egipatske snage sigurnosti sinoć su uhitile uhitile vođu Muslimanske Braće u Egiptu, Mohameda Badiea. Uhićen je u jednom stanu na prostoru sjeveroistočne četvrti Nasr City u glavnom gradu Kairu. Badie je već ranije optužen za poticanje ubojstva prosvjednika u lipnju ove godine za vrijeme masovnih anti-vladinih prosvjeda protiv Mohameda Morsija.

Već u nekoliko navrata tijekom zadnjih mjesec dana pojavljivale su se informacije kako je Badie uhićen, no ovog puta nema sumnje jer je policija na svojim stranicama objavila fotografiju njegovog uhićenja.

“Izvršena je naredba državnog tužitelja i uhićen je ‘glavni vodič’ Muslimanske Braće, Mohamed Badie. Zahvaljujući prikupljenim informacijama i praćenju kretanja, snage sigurnosti uspjele su uhititi ga”, navodi se na stranicama egipatskog ministarstva unutarnjih poslova.

Badie (70) treba se pojaviti pred sudom 25-og ovoga mjeseca, zajedno s dvojicom svojih zamjenika, gdje će se suočiti s optužbama za poticanje ubojstva anti-Morsi prosvjednika. Ukupno 55 prosvjednika ubijeno je u danima koji su prethodili rušenju Mohameda Morsija.

Unatoč svrgavanju Morsija s vlasti, Badie je nastavio s žestokom retorikom pa je tako, između ostalog, poručio kako je rušenje Morsija gori čin nego da se sruši jedno od najsvetijih mjesta u Islamu, Kaaba u Meki. “Kunem se Bogom kako je ono što je al-Sisi napravio Egiptu veći kriminal nego da je ponio sjekiru i njome uništio svetu Kaabu, kamen po kamen”, rekao je Badie kojeg se često naziva i “duhovnim vođom” Muslimanske Braće.

Uhićenje Badie još je jedan korak prema eliminaciji Muslimanske Braće s egipatske političke scene. Egipatski premijer Hazem el-Beblawi istaknuo je kako je pravno raspuštanje Muslimanske Braće izvedivo. “Upravo proučavamo te mogućnosti”, istaknuli su iz ureda premijera krajem prošlog tjedna.

Iz SAD-a su upozorili da se ne kreće s koracima prema zabranjivanju Muslimanske Braće u Egiptu. Unatoč nekim izvještajima da su to već učinili te prozvali stanje u Egiptu “državnim udarom”, većina izvora ističe kako SAD još uvijek tek razmatra ukidanje tzv. “vojne pomoći” Egiptu.

U drugim vijestima, egipatski list Ahram prenosi kako MB imaju problema s mobilizacijom svojih pristaša, jučer se na prosvjedima na nekoliko lokacija u Kairu okupilo svega nekoliko stotina pristaša svrgnutog Morsija i Muslimanske Braće.

advance

tačno.net
Autor 20.8.2013. u 07:54